Det skal du købe til baby – før du føder

Indkøbsliste til baby

“Hvad skal jeg købe til baby?” Du kan finde mange lister rundt omkring på nettet – men denne liste er anderledes! Jeg er nemlig ikke en babybutik, der tjener penge på at fylde ekstra på listen, som du skal købe.

Derfor synes du måske at denne liste ser alt for kort ud. Men det er den altså ikke! Jeg lover dig, at den er lang nok.

Har du så købt alt hvad du får brug for til baby? Næh, sikkert ikke. Men du ved ikke endnu, om du får ammeproblemer – og så er 1000kr til en malkemaskine fuldstændigt spild af penge. Du kan stadig købe en efter barnet er født, hvis du får behov. Men langt fra alle får behov for at skulle malke ud i så store mængder at en elektrisk brystpumpe er pengene værd. Ja, det kan godt være at din venindes bedste baby-køb var en ammepude, men måske dit liv ser anderledes ud, og en ammepude er fuldstændigt spild – for du bruger andre ammestillinger end hende eller du har allerede en sofapude, der passer perfekt til formålet.

købe til baby jordemoder Stine Roswall

Her er de basisindkøb som alle (stort set) får brug for.

Must have:

Pusleplads – I skal skifte maaaaaaange bleer de første ca 3 år af barnets liv. En pusleplads i god arbejdshøjde kan spare dig for ondt i ryggen. Et puslebord eller en bred kommode i samme højde som du har lyst til at dit køkkenbord er.
På puslepladsen har du brug for en puslepude og et fad til vand eller en pakke vådservietter. Det kan være smart at placere puslepladsen tæt på både en skraldespand, en vasketøjskurv og babys rene tøj. Du får brug for alle tre ting.

Bleer – køb 1-2 pakker i str1 og 1-2 pakker i str 2 (måske du har fundet dem i gratis prøvepakker fra forskellige butikker?). Barnet vokser hurtigt ud af de små størrelser – men der er også bruge for mange bleer i de første uger.

Tøj – Når du besøger jordemoderen i slutningen af graviditeten, så spids ører når hun nævner babys vægt. Venter du et lækkert lille nips, så køb godt ind i størrelse 50. Regner jordemoderen derimod med mere end 4 kg, så sørg for at have tøj i str 56 klar til baby. Selvfølgeligt betyder det noget om din baby har lange lemmer og om skønnet af babys vægt rammer plet.
Regn med 6-8 sæt tøj.
Strømper – drop det! Babyer taber deres sokker hele tiden og du kommer til at bruge alt for meget af din barsel på at lede efter tabte strømper og give dem på igen. Strømpebukser eller bukser/heldragter med fødder i er en kæmpe hjælp.

Stofbleer – Du bruger dem hele tiden. Til at tørre mælk af babys ansigt, til at have over skulderen, når baby skal bøves. Til at lægge på puslepuden, når du skifter ble. Du kan nemt bruge 4-6 stykker på en dag. Har du vaskemaskine i hjemmet er 3-4 dages forbrug nok. Går I på vaskeri en gang om ugen, så har du brug for 7-8 dages forbrug.

Barnevogn – de kommer i alle prisklasser og til forskellige behov. Er det barnevognen I skal bruge til alting? Skal der være en fast kurv under med plads til alle jeres indkøb? Eller skal det være en lille let sag, der kan klappes sammen og passe i bagagerummet på en fiat uno? Overvej hvor meget/lidt den skal bruges, og hvad du har brug for. Bor I på en sidegade til Strøget, er det smart med drejehjul foran, så den let kan vende. Hjulene kan fås med slanger (som cykelhjul) – det giver en god affjedring og er dejligt hvis I går meget på brosten. Gummihjul er til gengæld vildt praktiske, hvis du vil undgå at punktere!
Du kan købe en splinterny barnevogn med alt ekstraudstyr til 20.000kr eller gå på dba.dk og vælge en brugt barnevogn med alt tilbehør til 1500-5000kr. Hvad vil du vælge? Det er kun dig, der ved, hvad der passer til dig!

Soveplads – Ligesom puslepladsen, så er sovepladsen også et sted du bruger lang tid. Nogle foretrækker en separat seng til barnet, andre vælger en bedside crib (en seng der kobles på forældrenes seng) eller at have barnet i jeres egen seng. Uanset hvad I vælger, så skal baby have sin egen dyne og betræk og lagner.

Overtøj – Afhængigt af årstiden har du brug for mere eller mindre overtøj til din baby. En tommelfingerregel er at baby skal have lige så meget på som dig og så en sweater. En heldragt i fleece er god til forår, efterår og kølige sommeraftener.

Badning – du behøver ikke nødvendigvis et badekar til din baby. De fleste nyfødte kan bades i køkkenvasken. Bagefter kan du tørre barnet i et af de håndklæder du allerede har. Badetermometer er noget pjat – din albue virker lige så godt. Stik den i vandet og mærk efter, føles vandet koldt? – Så er det for koldt. Føles vandet varmt? Så er det for varmt. (Det er rigtigt nok!)

Der kan være rigtigt meget glæde i at “bygge rede” og lave indkøb til baby, så jeg vil på ingen måde tvinge dig til at nøjes med at købe det, der er her på listen. Hvis du har forelsket dig i et blødt babyhåndklæde så er det måske lige præcis det du skal købe. Jeg har lavet denne liste for at give dig et realistisk billede af hvad du faktisk har brug for – så du ikke spilder penge på en masse ting, der stadig ikke er pakket ud, når baby holder sin 1 års fødselsdag.

Kærlig hilsen

jordemoder Stine Roswall

Følg bloggen på facebook. Så får du besked om nye indlæg her på bloggen direkte i din nyheds-strøm på facebook.