Vinterklar i haven

Efteråret er en trist årstid i haven

Jeg elsker foråret i haven med knopper og blomster og lysegrønne blade. Lige nu er det bare tid til at rydde ud og ned og op. Alle de grønne tomater er plukket. Hvis de sidder på planten, når frosten kommer, så bliver de ikke gode. Der er sat blomsterløg til tulipaner i marts-maj. Græsslåmaskinen er gået i stykker, så jeg får vist ikke slået plænen en sidste gang.

Tomaterne er taget ind og jeg har omhyggeligt ordnet dem og lagt dem i en solfyldt vindueskarm (hvis altså ellers solen skinnede).

De bliver langsomt modne, mens de ligger der. Ikke saftsprængte og smagfulde som dem, der modner på planten – men sådan lidt mere kedelige, som dem man køber i butikken, der har modnet i pakken på vej fra Italien og til Netto. Det er skønt at fylde sin mave – og sine børns – med noget, de selv har set vokse fra et lille frø og til en stor plante, der bærer frugt.
Haven er et godt sted at lære dem om livets cyklus. Lige nu er cyklus dog nået til sent efterår og vinter – en ulideligt kedelig periode i haven, hvor det eneste vi kan gøre er at vente på vintergækkerne.

tomater jordemoder stine roswall have efterår haven

Når jeg nusser i haven hele foråret og sommeren, så oplever jeg en helt særlig ro og glæde. Signe Wenneberg (den danske haveguru) siger det så fint: “Hvorfor gå til psykolog, når man kan gå i haven?

Når jeg er i haven får jeg tænkt over de store ting, grublet et emne godt igennem, mens jeg skubber græsslåmaskinen. Andre gange får tankerne bare lov til at flyde i en lind strøm uden mål eller retning.

 

Jeg elsker min have, og glæder mig allerede til marts, hvor der skal spires frø indenfor, så jeg kan få endnu en god tomat-sæson

Kærlig hilsen
jordemoder Stine Roswall

 

Hvis du kan lide mine krøllede ord, og har lyst til at høre mere om både jordemoder-liv og familie-liv, så giv mig et like på facebook. Så får du besked om nye indlæg her på bloggen direkte i din nyheds-strøm på facebook.