Close
Morsyg!
facebook pinterest twitter

Morsyg!

Avatar
morpaafoersteklasse 17 oktober 2017, 19:46

Sørme om vi er rendt ind en periode hvor Brynja bare er VILDT morsyg!

morsyg

Ren kærlighed

Brynja er noget så Morsyg, en bestemt lille dame, der ved hvad hun vil have. Værst er det næsten for J – for selvom han er verdens bedste far, og gør alt hvad han kan, så er det åbenbart bare kun lige mor der duer. Morsygen har betydet at mine hænder har været helt optaget af hende og der har ikke været så meget plads til at skrive her på bloggen. Men her i den stille sene aftensstund kriblede det dog lidt for meget i mine fingre.

Med morsygen er der gået nogle ting op for mig! 

Imens jeg har siddet der på sofaen, med numsen fast forankret og Brynja snorkende ovenpå mig, har jeg nemlig gennemgået et helt spektrum af tanker og følelser. Den første tanke der ramte mig var “Åh altså – hvor ville jeg ønske at min lille skat bare kunne være helt som normal”. Anden tanke der ramte mig var “Men jeg nyder det faktisk i al stilhed, det siger jeg bare ikke højt!”. Jeg skammede mig simpelthen så meget over den sidste tanke!

Skam

Hvorfor? tænker du måske. Og det er faktisk den sværeste del.

Jeg har så tit fået af vide at jeg har svært ved at overlade hende til andre, at jeg har svært ved at give slip og at jeg skal lade hende udforske verden. Men alt i min krop har strittet imod, især da hun var yngre og gør det faktisk stadig. Kald mig bare pyldremor (men jeg foretrækker Hønemor).

Jeg har skammet mig over, at jeg ikke bare har kastet hende i armene på alle bedsteforældrene og taget ud i byen sammen med J og nydt lidt frihed! Jeg har skammet mig over, at jeg ikke har haft lyst til at give hende fra mig! At jeg ikke har haft lyst til at bryde Brynjas og mit tætte tætte bånd Jeg har skammet mig over at nyde den tæthed og nærhed og det helt specielle bånd, som kun jeg og Brynja deler. Jeg har skammet mig over, at jeg er den i verden der aldrig kan erstattes!

Men med morsygen, har Brynja udvist sit kæmpe behov for mig og kun mig! Og på en eller anden måde, har det været med til at vise mig, at jeg ikke er så tosset i hovedet, at jeg ikke skal skamme mig over ikke at ville give slip på hende, at jeg ikke vil have at andre skal overtage. For jeg er hendes mor!

Jeg har båret hende i 9 måneder, jeg er hendes hjem, hendes trygge havn. Hun har behov for mig – og jeg har behov for hende! Det er der intet galt i, for hun er mit hjertebarn og jeg elsker hende og vil beskytte hende, for enhver pris!

Brynja er i skrivende stund 3 måneder og 2,5 uge gammel – I princippet, hvis jeg havde ammet hende, ville jeg fuldamme hende nu, hvilket vil sige at kun jeg ville kunne give hende den mad hun har brug for. Men Brynja er flaskebarn, og med flaske opstår der tit en forventning om, at så kan alle da give hende mad, og der må jeg igen stå på bagben og sige Nej! Det kan alle ikke! Det kan jeg, det kan far og nogle gange kan Mormor.

Alt det her, skal ikke forståes som, at ingen andre i verden må røre hende, for det må de gerne. Hun nyder at komme over i andres arme og sige hej for en kort stund – men så har hun også behov for at komme tilbage til den velkendte duft og de velkendte arme. Alle har behov for at vende tilbage til det velkendte – og er alt det her ikke blot et bevis på, at mor og datter er tilknyttet, at de harmonerer og eksisterer sammen? Og er det i grunden ikke sundt?

J ved hvordan jeg har det, og han ved også godt at jeg arbejder med det. Han støtter mig i mine små bitte skridt – men han er helt sikkert langt mere rolig ved at overlade hende til andre, end hvad jeg er! Og mens jeg sidder og læser op for ham, triller tårerne ned af kinderne, for hvor er det dog tosset at skamme sig over mor-følelsen!

De første små bitte skridt er taget – og hver onsdag sender jeg trygt min datter ud på en times lang gåtur med farfar! Men selv de mindste skridt er store for en hønemor. Om end det handler om at vinke farvel ud af vinduet, eller opleve at ens barn tager fat i foden for aller første gang.

Gem skammen væk – stå ved din indre løve, høne eller ravn! Dét har jeg i hvert fald tænkt mig!

Kh Malene

[instagram-feed]

[custom-facebook-feed]