Close
Astmatisk bronkitis
facebook pinterest twitter

Astmatisk bronkitis

Avatar
mortil3prinsesser 10 januar 2018, 21:45

 

Dette indlæg handler om Frida’s forløb med astmatisk bronkitis og rotavirus.

Astmatisk bronkitis

Jeg husker tydeligt den nat Frida fik konstateret astmatisk bronkitis. Hun var på det tidspunk 7 måneder, og vi havde haft et par lange nætter med hende i hjemmet. En eftermiddag kammede det over. Hun begyndte at lyde som en søløve, og hele hendes brystkasse sank når hun trak vejret.

Frida var 7 måneder på det tidspunkt, og vi var faktisk ret bekymret. Udover hendes besværet vejrtrækning, så havde hun på det tidspunkt næsten 40 i feber. Det var før 1813, dengang man skulle ringe til vagtlægen (som vidst først åbnede kl. 16). Klokken var 15 på dette tidspunkt, og jeg snakkede derfor med distrikslægen der bad mig se tiden an. Vi var måske unge og naive, ihvertfald lyttede vi til ham. Da klokken var 17 turde vi dog ikke se tiden an længere, og jeg snakkede med en sygeplejerske ved lægevagten. Med det samme bad hun os køre direkte til børneafdelingen på Rigshospitalet.

Vi ankom, og ventede. Vi ventede i måske 4 timer før vi kom ind til en læge (og det var helt fair). Hun fik taget en masse prøver igennem næsen, og fast maske. Hun havde på det tidspunkt en sat (ilt) på 92. Jeg har ingen ide om det er lavt for en baby på 7 måneder, men jeg kunne se at det steg i takt med hun fik den faste maske.

Far blev sendt på døgnappoteket efter en spacer (maske) og medicin, og vi blev udskrevet igen tidligt om morgen med besked om at Frida skulle have masken ihvertfald hver 3. time i hele døgnet, og hvis det var nødvendigt kunne vi give den hvert 20. minut (også kaldet Hvidovrekuren forklarede de).

De næste par dage gik. Astrid gik i vuggestue på det tidspunkt, og hun blev afleveret som vanligt (der var ingen grund til hun blev hjemme og så mor var en zombie). 3 dage efter vores indlæggelse ringede den sygeplejerske der havde været hos os under indlæggelsen. Hun havde svar på prøverne, som viste at Frida havde ROTAvirus. På det her tidspunkt var Fridas feber ikke rigtig faldet, på trods af fast panodil, så hun blev en smule bekymret. Vi aftalte at hun lige ville vende den med lægen, og så ringe tilbage til mig. Og det gjorde hun, en halv time efter. Lægen mente at Frida burde indlægges til isolation, men at turen hen til Riget og de bakterier vi ville møde på vejen måske ville gøre ondt værre. Derfor blev aftalen af vi startede med åben indlæggelse, og så skulle vi tale sammen dagligt. Heldigt for os var Fridas feber faldet allerede dagen efter, og vi aftalte det hed isolation i eget hjem indtil feberen var helt væk.

asmatisk bronkitis

Det tog en uge, så var Frida så småt rask igen. Og vi tog til opfølgende samtale ved egen læge. Problemet nu var hendes hoste, som ikke var stoppet sammen med feberen. Vi blev henvist til en børnelæge hvor Frida første gang kom da hun var godt 8 måneder gammel. Her blev der lyttet, kikket og lyttet til moderen. Vi lagde sammen en plan der betød at Frida nu var på fast medicin (både den blå og den orange). Fra Frida var 7 måneder, til nu har det været periodevist. Det har primært været forår/efterår at hun har haft behov for begge masker fast, mens at hun sommer og vinter har kunne “nøjes” med den blå. I en periode fik hun piller for det, fordi hun blev skidt af masken, men vi har på intet tidspunkt været helt medicinfri.

Lige ind til i dag. I dag havde Frida sit sidste besøg hos børnelægen. Hun blev afsluttet, og det er nu ikke længere nødvendigt med fast medicin. Vi skal stadig beholde den blå til hvis (når) hun får en infektion, for hosten vil stadig drille hende. Men hun har ikke længere behov for den dagligt.

astmatisk bronkitis

Jeg kan huske at lægerne i starten sagde at hun ville være vokset fra det når hun blev 2 år. Da hun blev 2 år sagde de at det ikke var unormalt at have det til man blev 3 år, og til Fridas 3 års fødselsdag hed det sig at vi måske skulle tænke langsigtet, og henvises til en scanning af lungerne. Frida har i perioder haft 2 sygedage om ugen, perioder hvor hun ikke kunne gå op af trappen pga hendes vejrtrækning og perioder hvor hun ikke har sovet om natten.

Jeg ved godt, at set i sammenligning med andre børn og babyer med astmatisk bronkitis så er vi “mildt” ramt, men det gør det ikke lettere og mindre frustrerende når man står i det. Det har været en kamp for os alle herhjemme, og i dag er altså en sejr for os.

Kærlighed jeres vej, Anna 🙂

[instagram-feed]