13 ting ingen fortæller dig om tiden lige efter fødslen

Nøj hvor er der mange ting, der kan overraske lige efter man er blevet mor. Her er en samling med en del af de ting, som ingen havde fortalt mig om, men som jeg tænker jeg gerne ville have vidst.

 

Hvor meget nattepoop der er


Der er rigtig mange lortebleer om natten i de første uger. Bare rolig, det går (mere eller mindre) væk igen. Men altså, de første ca. 8 uger, kan du godt regne med at skulle skifte en del lortebleer med øjne, som knap nok kan åbnes af træthed.

Jeg er generelt ikke fortaler for at Far skal vækkes om natten når baby skal have mad, men hvis du står kl. 02.21 med en baby med lort hele vejen op ad ryggen, så må har du min velsignelse til at vække Far for at han kan hjælpe (eller bare yde moralsk opbakning – visse ting kræver bare to personer at overskue!)

 

Hvor meget mad fylder i tiden lige efter fødslen


Man har et enormt behov for at få kalorier ind lige efter fødslen, og især hvis man ammer. Det ingen fortæller dig er, hvor meget ekstra mad der egentlig er tale om. Det er et helt ekstra stort måltid om dagen. Men der er bare ikke tid (eller overskud) til at spise et helt ekstra måltid. Jeg ELSKER at spise og er mere eller mindre altid sulten. Men lige i den periode havde jeg ikke lyst til mad. Jeg tror man er så udbombet på hormoner og indtryk, at mad bare ikke er en prioritet for kroppen.

Desuden (som du kan se nedenfor) sover og ammer man ret meget, så der er ikke så meget tid til mad. Og så er der en mommy-version af Murphys lov, som siger, at i det sekund der bliver sagt “maden er klar”, så sidder du enten med en baby på brystet eller også giver baby sig til at spørge efter (læs: skrige på) mad.

 

Hvor meget søvnen fylder i tiden lige efter fødslen


Alle snakker om den manglende søvn. Så den er ikke overraskende.

Det første, der kommer som en overraskelse, er, at man slet ikke rigtigt sover de første par nætter. Man halv-sover. Men man er så følsom på at høre efter babys åndedræt og små bevægelser, at man ikke får rigtig søvn.

Den næste overraskelse er, i hvor høj grad man er nødt til at prioritere det, at få søvn. Jeg gik i en lang periode efter fødslen i seng kl. 20 og stod op kl. 9. Det skal bemærkes, at dette mønster gav mig ca. 6-7 timers søvn (og vi er vel at mærke velsignet med et barn, som faktisk sover om natten!). Hvad bruger man resten af tiden på, spørger du? Amning og lortebleer (se nedenfor) og en baby som ind imellem bare er vågen i en time eller to fordi baby ikke har lært, at der er noget, der hedder NAT. Derudover kan en middagslur også være nødvendig.

Man kan desuden godt blive overrasket over sin egen reaktion på manglende søvn i det omfang man oplever som nybagt mor. Jeg oplevede bl.a., at jeg var meget svimmel i en periode. En veninden har fortalt at hun har givet baby ble på ovenpå en ble. På nettet findes utallige videoer af halv-sovende forældre, som nusser det, der lige er indenfor rækkevidde i den tro, at det er baby.

Det er heller ikke unormalt at blive sur på far – alene af den grund, at han får lov at sove. Eller på baby (selvom man rationelt set godt ved, at baby ikke kan gøre for det).

Og det er svært at samle tankerne om noget som helst (okay, det har så også noget med hormoner at gøre).

Hvor meget amning fylder i tiden lige efter fødslen

Ammning er IKKE det mest naturlige i hele verden. Det er (kan være) svært. Og tage lang tid at etablere. Der er hjælp at hente, men det kræver meget arbejde. Læs evt mit indlæg om et meget svært etableringsforløb her.

Desuden tager amning lang tid (som i laaaaaang tid). 10 gange i døgnet i en time er ikke helt skudt ved siden af. Eller 15 gange i døgnet.

 

Hvor ømme bryster man får

Man får ømme bryster. Også selvom teknikken er korrekt. Selve brysterne bliver ømme når mælken løber til – ømme lidt som store blå mærker. Det bliver bedre med tiden (okay, måske nok en del tid senere, men det bliver bedre). Brystvorterne derimod kan føles lidt ligesom åbne sår, hvis ikke teknikken er helt perfekt fra starten. Eller måske også hvis den er. Der sidder så mange nerver i brystvorterne, og det tager altså noget tid for dem, at blive hærdede. Og jf. ovenfor spiser baby sindssygt ofte, så der er ingen pauser i etableringsfasen. Det bliver også bedre med tiden (og ellers skal du få hjælp).

Det er ikke for sjov, at man føler, at man ikke laver andet end at amme, sove og spise.

 

At der INGEN alenetid er

Det er på den ene side fantastisk at være sammen med sin lille nye baby hele tiden, og man kan slet ikke overskue at være væk fra baby. Men jeg garanterer dig for at du på trods af din kærlighed og dit ønske om nærhed, ikke kommer til at synes, at det er fedt at skulle have en ammende baby med på toilet med dårlig mave kl. 5 om morgenen. Men det skal du (eller noget tilsvarende græseoverskridende)!

 

At almindelige sociale evner forsvinder


Man er ikke i stand til at føre en samtale om andet end baby. Man oplever ikke noget som helst andet end baby. Man interesserer sig ikke for noget som helst andet end baby. Og det med at spørge ind til andre og deres liv er en by i Rusland. Bare accepter at sådan er det – navlepilleri er okay, og baby ER verdens centrum lige i den periode.

I forlængelse heraf:

Det er svært at høre og forstå hvad andre forsøger at kommunikere til en, hvis baby skriger. Ikke kun fordi baby skriger/græder og det er højtlydt – der er mere på spil: Når baby skriger ophører alt andet med at have nogen form for betydning og tiden står stille. Når baby skriger eksisterer der KUN baby der skriger.

At prioriteringer bliver enormt vigtige


I alt hvad du foretager dig, er du nødt til at tænke: “hvis jeg kun når 1 ting den næste time, hvad skal det så være”. Fordi livet med nyfødt baby er uforudsigeligt, og det er meget sandsynligt, at du kun når en enkelt ting den næste time. Og derfor er det vigtigt at vælge, om det skal være toilet besøg eller en rugbrødsmad.

 

Læs evt. mere om at være nybagt forældre og træffe beslutninger her.

 

At hygiejne baren bliver sænket helt enormt meget


Almindelige standarder for hygiejne gælder ikke. Det bliver et succes-kriterie at få børstet tænder før kl. 12 (eller overhovedet). Og du trænger ALTID til et bad – sved, gylp og bødninger nedenud – yep, man er godt klam som nybagt mor. Men jeg oplevede samtidig, at jeg ikke havde lyst til at gå i bad. Det var simpelthen nærmest for meget sanseindtryk på grund af følsom hud (tak til hormonerne igen) og på grund af meget ømme brystvorter. De første par uger føltes det næsten som nåle, når vandet ramte brystvorterne, og jeg skulle da slet ikke røre dem med håndklædet bagefter.

 

At hårtab i uanede mængder er helt normalt

Dette sker ikke lige efter fødslen, men stille og roligt vil du begynde at fælde så meget, at du frygter, at du er ved at blive skaldet. Det skyldes hormoner. Og du bliver ikke skaldet.

 

At man ikke kan se det “dernede”


Man kan (som udgangspunkt) slet ikke se “forneden” at der er kommet et barn ud. Altså, der er ikke noget åbent krater eller hvad man nu ellers forestiller sig. Det er faktisk meget sundt lige at tage et spejl og kigge på sig selv dernede og få den bekræftelse.

Hvordan sex fungerer

Når man engang skal have sex igen, behøver det ikke være fordi man har enormt meget lyst. Og det skal ikke være sexet. Det er omtrent lige så akavet som ”den første gang” – dog (forhåbentlig) med en partner hvor man er lidt mere tryg ved at snakke sig igennem det. Og man skal egentlig bare igennem det – for ligesom at mærke, at det hele ikke går i stykker af det (bare rolig, det gør det ikke!)

 

Hvordan man genfinder lidt intimitet med manden


Man er som mor sammen med sin baby hele tiden. Det betyder, at du sandsynligvis får alle behov for intimitet og kropskontakt dækket her (til overflod). Men der er også en vis sandsynlighed for at du har et behov for voksen kropskontakt. Ikke sex – men bare det at blive holdt om. Måske uden særlig meget tøj på. Et langt kram hvor du også modtager noget omsorg. Samtidig er det lige så sandsynligt at du det er ved at kaste op over tanken om at skulle være tæt på andre end baby, og at du slet ikke kan rumme at skulle kramme din mand i 5 minutter (ja undskyld mænd, men sådan er det altså). Gør det alligevel – det vil gøre dig (og din mand) godt!

At man er sindssygt bange for at baby dør

Denne skal ikke forklares eller uddybes. Den skal bare nævnes – frygten for at der skal ske noget med baby. Den er der hele tiden og allestedsnærværende. Velkommen til dit nye liv som mor – den frygt vil følge dig for evigt.

Kommenter gerne med andre betragtninger fra den første tid med baby 🙂