Close
Gode grunde til at spise kød – findes de?
facebook pinterest twitter

Gode grunde til at spise kød – findes de?

Avatar
plantemama 17 november 2017, 09:22

Pssst.. Der findes ingen GODE grunde til at indtage dyr eller deres produkter. Men lad mig lave en liste over (nogle) af de grunde som folk vælger at indtage disse herunder:

“Mennesket har BRUG for kød (og animalske produkter) for at overleve”:

Nej, vi har faktisk slet ikke behov for at indtage kød, mælk, æg osv. for at overleve. Faktisk kan vi sagtens overleve (og endda stortrives) UDEN disse:

“It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.”

“Der er vigtige næringsstoffer i kød og mælk som vi mennesker har brug for”:

Ja, der er næringsstoffer som vi mennesker kan bruge. MEN sammen med f.eks. jern, calcium og proteiner får vi jo samtidig også rigtig meget kolesterol når vi indtager animalske produkter. Og for meget kolesterol kan føre til forskellige sygdomme, bl.a. forhøjet blodtryk. Samtidig er der hormoner, pus (fra komælk) og medicinrester. Mums.

Du kan nemt få både jern, calcium og proteiner i en plantebaseret kost og det helt UDEN kolesterol og de andre (u)lækre ingredienser. Velbekomme 🙂

“Det har vi altid gjort” (altså spist kød):

Det er ikke et holdbart argument. Engang var det også normalt at holde slaver, men mennesket blev heldigvis klogere og slaveriet blev afskaffet. At noget er “normalt” eller at “det gør andre også”, er ikke et argument for at indtage kød (mælk etc.).

“Dyr er mere uintelligente end mennesker og det er menneskets ret at dræbe og spise dyr”:

Fordi mennesket er mere intelligent end dyr, giver ikke mennesket ret til at dræbe dyrene. Slet ikke hvis vi ikke engang har brug for deres kød etc. for at overleve. Der findes også mennesker med meget lav IQ, men dem dræber vi jo heller ikke, bare på grund af deres lavere intelligens. Og hvis vi mennesker er så intelligente, ville de fleste af os jo også vide at dyr er ret intelligente, de er følende, kærlige, beskyttende, føler smerte, sorg osv. Og hvorfor dræbe bare for at dræbe (når vi ikke har BRUG for deres døde kroppe for selv at overleve)?

“Det smager godt”:

De fleste vælger (går jeg ud fra) at indtage animalske produkter fordi de kan lide smagen.  MEN er menneskets smagsløg vigtigere end en ko’s liv? End en kyllings liv? For mennesket handler det om hyggen ved at grille en grisepølse en sommeraften med familien. Men for den gris der skulle lade livet er det bogstaveligt talt liv eller død. Det du vælger at stikke gaflen i har store konsekvenser for det dyr der evt må miste sit liv (ufrivilligt).

“Det er et personligt valg”:

Jeg har mødt mange som føler at det de putter på deres tallerken er et personligt valg. MEN kan man sige at det er personligt, når deres valg går ud over de fattigste folk i verden (Kød- og mælkeproduktionen spiller den mest miljøforurenende rolle i klimaforandringerne i verden) + (klimaforandringer skaber oversvømmelser o.lign i mange (ofte fattige) lande).

Omkring 65 mia. dyr bliver slagtet om året. Så er det et personligt valg, når uskyldige dyr (imod deres vilje) skal dræbes?

Flere undersøgelser peger på at indtag af animalske produkter giver forskellige sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme og diabetes etc. Så er det stadig et personligt valg hvad vi mennesker indtager hvis det går ud over den generelle folkesundhed?

“Hvis bare dyret har haft et godt liv og bliver slagtet humant, så er det okay”:

Vi kan sagtens blive enige om at dyr skal have et godt liv. MEN hvordan dræber man et dyr, som meget hellere vil leve, humant? Et argument som ikke holder. For man kan vel ikke dræbe nogen imod deres vilje og så kalde det “humant”? Og hvad er humant? En kniv i halsen? En boltpistol for panden? Gaskammer?

Dyrene ved jo godt at der skal ske noget slemt, når de ankommer til slagteriet. Måske ved de ikke at de skal dræbes. Men angsten (for det ukendte) i dem er virkelig nok. Blodet de kan lugte er virkeligt nok.

Og er det humant at dræbe et levende væsen, når det slet ikke er nødvendigt?

Den eneste grund der “holder”:

Det eneste argument (for at indtage animalske produkter)  som egentlig i sidste “holder” er “jeg er fuldstændig ligeglad“.

For hvis mennesket er ligeglad med miljøet, sit eget helbred, klimaforandringer og dyreetik, så må det være argumentet for at spise dyrene og forsat støtte den uetiske og ødelæggende kød, mælke- og æggeindustri.

 

Tak fordi du læste med! Kom gerne med din mening om emnet.

Kh Nina

ps. jeg nævner lige igen igen, at jeg ikke er professor i ernæring, MEN jeg ønsker at gøre dig nysgerrig på hvorfor mennesker gør som de gør og at der måske er en anden og bedre måde at gøre tingene på. Jeg opfordrer dig på det kraftigste selv at sætte dig ind i forskningen og emnerne generelt. Det her er en appetitvækker 🙂