Skal min baby have jerntilskud?

fitness or diet pills

 

Er du tvivl, om din barn på 6-12 mdr. skal have jerntilskud?
Så er du ikke den eneste!
Og der er faktisk sund fornuft i at tage stilling.

For nogle babyer har klart bedst af jerntilskud, og andre behøver det ikke.
Der er forskel på kvaliteten af de forskellige jerntilskud på markedet.

Og endelig behøver det ikke at være et sort-hvidt svar – en halv dosis jerntilskud er f.eks. også en mulighed for visse småfolk.

Her er en miniguide, som gør dig i stand til at vurdere, om netop dit barn har brug for jerntilskud. Og hvis ja, hvilken og hvor meget.

 

Jern hos baby 
Et barn fødes med et jerndepot, som er opbrugt ved 6-måneders-alderen. Baby har brug for jern til at producere røde blodlegemer. Ellers kan det få blodmangel (anæmi). Alvorlig jernmangel hos baby kan i værste fald give varige mén. Babyer, som får mindst 400 ml modermælkserstatning i døgnet, har ikke brug for jerntilskud. Øvrige babyer anbefales 8 mg af den danske sundhedsstyrelse. Men måske har din baby brug for mindre?


Hvilken type jern skal jeg vælge?
Jeg anbefaler Babyfer jernstrøpulver. Det er smagsneutralt, pletter ikke og indeholder ikke kunstige sødestoffer. Den officielle anbefalede dagsdosis på 8 mg svarer til et brev Babyfer jernstrøpulver. Ikke alle har brug for fuld dosis.

Hvad er der nu galt med jerndråber?
Mange børn får ondt i maven af de almindelige jerndråber fra apoteket. De smager også helt håbløst. Prøv selv. Og hvis der kommer en dråbe på tøjet, kommer den aldrig af igen.


Jeg har hørt meget godt om Kräuterblut – er det ikke et bedre valg?
Nej, du bør ikke bruge den jernrige Floradix Kräuterblut-mikstur til din baby. Det indeholder honning, og det må børn under 1 år under ingen omstændigheder få. Honning kan indeholde en særlig slags bakteriesporer, som kan give baby den meget alvorlige sygdom spædbarnsbotulisme. Selv om honningen i Kräuterblut er varmebehandlet og steril, kan der alligevel være bakteriesporer tilbage, da de ikke kan varmebehandles ihjel. Til gengæld er Kräuterblut et glimrende jerntilskud til alle over 1 år, som har behov for ekstra jern.


Hvordan får jeg lokket jernpulver i min baby?
Babyfer jernstrøpulver blandes for eksempel i den første del af morgenmaden med frugt. C-vitamin i frugt fremmer optagelsen af jern. Ved at blande kosttilskuddet i den første del af portionen er du sikker på, at det hele kommer indenbords. Da pulveret er smagsneutralt, vil det ikke påvirke din babys smagsoplevelse af maden.

Hvordan ved jeg, hvor meget jern min ammebaby har brug for?
Som regel er det nødvendigt med jerntilskud til ammebørn, men det er individuelt, hvor meget baby har brug for. Hvis din baby ikke drikker komælk, får dækket sit mælkebehov fra ammemælk, spiser varieret med god appetit og får en optimalt sammensat og tilberedt kost, ja, så vil din baby sandsynligvis ikke have behov for den anbefalede dosis jern. Måske kun det halve. Du kan få tjekket dit barns jernstatus hos lægen. Bed om at få målt serumferritin, ellers kan du ikke bruge målingen til særlig meget.
 

Hvordan får min baby mest jern fra sin mad?
Jernet i modermælk optages rigtig godt. Dit barns behov for jern dækkes også gennem kosten, men det er meget svært at dække helt, også selv om du fortsat ammer. Kød er en god jernkilde. Optagelsen af jern fremmes af C-vitamin, som dit barn kan få fra frugt og grøntsager samt 100 procent rene safter. Jernet fra korn optages bedre, hvis dit barn samtidig får frugter eller frugtsaft. Brændenældepulver giver også et fint naturligt skud jern.

Er det rigtigt, at komælk kan give jernmangel?
Ja! Komælk er en af de væsentligste årsager til jernmangel hos mindre børn. Komælk skaber små sår i tarmen hos børn under 1 år, specielt de første 6 måneder, og dermed blodtab gennem tarmen. Komælk har lavt jernindhold, og jernet optages dårligt. Komælk indeholder store mængder calcium og kasein, som hæmmer jernoptagelsen. Modermælk indeholder ikke så meget jern, men det optages heldigvis vældig godt og dækker dit barns behov.


Er det et problem, at Babyfer jernpulver indeholder to E-numre?
Nej. De to E-numre er i den harmløse ende. Det ene er en emulgator, som bruges her og der og alle vegne. Det andet er et antiklumpningsmiddel, som bruges i blandt andet salt.


Jeg vil gerne høre fra dig! Får din baby jerntilskud?

Dette er et uddrag af Rebecca Perssons bog “BABY – 100% naturlig uden tilsætning” (Politikens Forlag).
Forfatteren har ingen økonomiske interesser i de nævnte produkter m.m.