Intimitet og sex i parforholdet

passion

For at holde parforholdet i gang, så tales der meget om, at vi skal holde vores sexliv i live. Der er ingen der taler om intimiteten.
Men det er mindst lige så vigtigt – måske endnu vigtigere, at have intimitet i sit parforhold, for uden intimitet kan det blive meget trist og ensomt.

Rigtig mange par bruger sex for at få intimitet, men det lykkes desværre næsten aldrig.
Sex bliver nemlig meget bedre, når vi allerede har intimiteten uden for sengen, og så bringer den ind i sengen.

Vi skal ikke have sex for at få intimitet, vi skal have intimitet og sex.

Men hvad er intimitet egentlig? Ordet kan have forskellig betydning fra person til person. Men for mig handler det om åbenhed, ærlighed, sårbarhed og kærlighed.

 • At man bliver ”rummet” som man er og med de følelser man har. At man har nærvær, berøring og øjenkontakt.
 • At man har et parforhold, hvor man føler sig set, støttet og ”rummet”.
 • At man ved, at man altid kan komme til sin partner og blive mødt med åbenhed. Lige meget hvad man kommer med, også selv om det nogle gange gør ondt.
 • At man er sammen for at gå/nå endnu dybere. Lære sig selv og sin partner endnu bedre at kende. Vores partner er vores bedste spejl, så i stedet for at pege fingre, så kig indad.

Det paradoksale ved intimitet er, at det er det vi alle længes efter. Samtidig er det også det, vi er så bange for. Både fordi det kræver total ærlighed over for os selv, men også over for vores partner. Det kræver mod, åbenhed og ansvarlighed. Derfor laver mange af os også små krumspring, for at skubbe hinanden og intimiteten væk.

Vi kritiserer hinanden, holder afstand, holder kommunikation tilbage (både på godt og ondt), vi provokerer hinanden, skaber drama osv.  Alt sammen skaber afstand, i stedet for at bringe os tættere på hinanden.

Så hvordan skaber man intimitet i sit parforhold? Først må vi kigge på hvordan vi ønsker, at vores parforhold skal se ud. Alt for mange af os, sætter et flueben når vi er blevet gift, for så tror vi, at nu kører det hele af sig selv. Det gør det næsten aldrig. Derfor kan det være godt, at revurdere intentionerne for sit parforhold og tage det op til revision engang imellem.

Sådan designer du dit forhold:

 1. Hvordan skal dit parforhold se ud? Tro på, at det er muligt at skabe det.
 2. Lav en kontrakt med din partner, skriv alt ned som i ønsker jer.
 3. Se på dine forventninger til parforholdet. Forventningsafstem med din partner – her tænker jeg på ærlighed, åbenhed, jalousi, tid sammen mm.
 4. Hvad er dine grænser i et parforhold? Hvor er dine Nejer?
 5. Hvad kan du give/bidrage med i dit parforhold?
 6. Se på hvor du skaber afstand/holder tilbage i dit parforhold. Arbejd på at ændre det.
 7. Hver gang du har skabt afstand i jeres forhold, så sig undskyld.
 8. Hav en daglig praksis, som fx. OM. Således, at der skabes intimitet hver dag.
  At have intimitet i sit parforhold er ikke noget, der bare er der. Det er en daglig praksis. Men jo mere vi øver os, des bedre bliver vi til det.