Manglende sexlyst – den nye hovedpine

manglende sexlyst

Engang hed det ”ikke i aften skat”, jeg har hovedpine. I dag siger vi, ”jeg har manglende sexlyst”.

I virkeligheden, er det en og samme ting. Det er historier vi bruger, for at holde os selv og hinanden på afstand.

Så et af de spørgsmål jeg som sexolog ofte får fra kvinder er, hvornår er det ok at sige nej til sex. Og hvad gør jeg, hvis jeg ikke har lyst til sex.

Spørgsmålet er super relevant, især fordi jeg tror på, at vores krop ”husker”. Det er ikke sundt for nogen, at have sex, hvis vi bare ligger og venter på, at det bare skal overstås.

At have sex når vi ikke er til stede, har faktisk den modsatte effekt. Det vil give os mindre og mindre lyst til sex. Så selv om man siger, at sex avler sex, så er dette kun tilfældet, såfremt vi går ind i agten og giver os hen. Hvis vi bare ligger og venter på, at det skal overstås, så avler det absolut ikke lyst til sex.

For tiden bliver der snakket så meget om, at vi får for lidt sex – der sker ikke nok i sengen. Men sjovt nok er sex også en af de ting vi prioriterer mindst.  Hvis vi gerne vil have et godt sexliv, så kræver det, at vi investerer i hinanden – både I og uden for sengen. Alt for mange quikies giver os nemlig heller ikke mere lyst til sex.

Vi skal bruge tid på hinanden. Vise hinanden, at vi er vigtige og at vi vil hinanden. Gør vi ikke det, så bliver sex kedeligt og det ender med, at vi mere og mere mister lysten.

Men hvad er sexlystlyst og hvordan skal den mærkes? For i virkeligheden er det de færreste, der helt mister lysten. Vi lukker bare ned og så glemmer vi, at mærke de små tegn der er. Eller vi forstår ikke, hvordan den kvindelige krop og lyst fungerer.

Hvis man ser bort fra forelskelsen, så tænder mænd og kvinder forskelligt. Mænd er ofte meget hurtig tændte. Ofte skal der ikke mere til end, at de ser en nøgen kvinde – så er de klar på sex. Man kan sige, at de har en ON/OFF knap.

Derimod vækkes kvinders lyst ofte langsommere. Vi har ofte brug for mere forspil end manden. Kvinden har en knap, som der skal skrues på, hvor vi går fra 0 til 10 og kan svinge undervejs.  Det er vigtigt, at vi som kvinder kender vores lyst og mærker de signaler vores krop giver os, så vi kan gå og forfølge vores lyst og ikke bare lukker den ned.

Så vi behøver altså ikke som kvinder, at mærke vores lyst som total liderlighed. Bare vi har små tegn og er villige, så kan vi gå med på sex.

Vi kan have sex på tre måder:

  1. Total lyst – begær og liderlighed.
  2. Villighed. Ønsket om, at  være  sammen med vores partner og får mere lyst undervejs.
  3. Føjelighed, vi går bare med.

Det er vigtigt, at kende forskellen på disse tre måder og vide hvad de gør ved os. Alt for meget føjelighed, skaber nemlig afstand i forholdet.

Sexlyst, begær og liderlighed

Vi kender alle denne følelse. Den er især stærk når vi er nyforelskede, eller vi har en flirt kørende med et andet menneske. Vi mærker kilden i maven, i vores køn, vi har lyst til at være tæt ved hinanden, vi ønsker at være nøgne sammen, vi mærker lysten fysisk i vores krop. Vi har sex hele tiden og har lyst til mere og mere.

Denne form for total liderlighed bliver ofte mindre, når vi har været i forholdet et stykke tid, hvor forelskelsen og hormonerne har lagt sig. Den kan dog holdes ved lige, hvis vi hele tiden bevidst investerer i vores parforhold og er opmærksomme på vores krop og lyst.

Villighed

Som tiden går og forelskelsen lægger sig, så mindsker vores sexlyst sig også lidt. Især for os kvinder, da det tager længere tid, at vække os seksuelt. Men hvis vi skal vente på, at vi er total liderlige, så får vi aldrig sex. Derfor skal vi kende vores villighed.

Villighed er, når jeg ved, at det er godt for mig at have sex. Når jeg ved, at jeg har det fantastisk bagefter. Når jeg ved, at det er godt for mit forhold og når jeg ved hvad jeg skal gøre, for at komme i stemning.

Når vi har vores villighed, så ved vi, at når jeg vælger, at have sex, så gør jeg det for min skyld. Fordi jeg ved, at min lyst kommer undervejs. Jeg gør det for min partners skyld, som en gave, fordi jeg elsker ham og ønsker, at være tæt på ham, og fordi jeg har et ønske om, at åbne mit hjerte og være sammen med den mand jeg elsker.

At være villige til sex, vil sige at JEG vælger, at gå ind i et intimt rum, med den mand jeg elsker. Fordi jeg ved, at det er godt for mig – for ham og for verdenen. Jeg vælger det og gør alt hvad jeg kan, for at få et godt møde i stand, Når jeg er villig til at have sex, så er det ikke sikkert, at jeg i starten har meget lyst, men det får jeg undervejs, fordi jeg ved, at min lyst altid er tilgængelig.

Føjelighed

Hvis vi ikke mærker sexlyst, eller kan finde vores villighed, men har sex alligevel, så er vi føjelige.  Det vil sige, at vi har sex for mandens skyld – vi følger bare med. Føjelighed skal for alt i verden undgås. Ingen skal have sex, hvis man ikke selv er med, eller syntes om det. Sex er heller ikke godt for manden, når vi er føjelige. Vi bliver bare til et ”hul” han kommer i – eller onanerer på.  Når det sker, så mister vi som kvinder ofte respekten for ham. For hvad siger det om en mand, at han vil ligge på sin kvinde, når hun ikke har lyst.

Jo mere føjelige vi er, jo længere og længere kommer vi væk fra vores lyst. Vi mistes os selv. Vi er ikke engageret i elskoven. Vi bliver mere og mere passive. Det er også her, at vi ”faker” en orgasme, for at få det det hele overstået så hurtigt som muligt.

Måske er vi føjelige fordi vi er bange for han skal finde en anden, eller fordi vi tænker ”så får vi fred”. Eller måske fordi vi føler, at det er vores pligt, eller noget helt andet.

Men føjelighed skal undgås. Find din villighed og lyst frem, både for din, din mands og din families skyld.