Lidt af hvert om amning

Amning er en sær størrelse, nogle har sygt let ved det og andre kæmper, kæmper og det lykkedes aldrig. Andre ønsker det ikke, og nogle har overhovedet ikke mælk.

Ved storesøster havde jeg den indstilling at, det skulle ikke for enhver pris. Men da hun var blevet født skulle jeg bare amme! Og heldigvis var både hun og min krop med på den.

Mælken løb til efter et par dage og hun tog flot fat. Dog tog det to uger med intensive smerter når hun spiste, før jeg var rolig igen. Derudover var jeg plaget af nogle seriøse efterveer (men det kom åbenbart kun ved barn nummer 2…)

Men derefter var et let og hun spiste ved mig til hun var omkring 9 måneder. Dengang måtte de gerne få sødmælk i en kop, så det fik hun derefter.

Ved lillebror var det lidt mere kompliceret, han tog faktisk flot fat og spiste som en gal. Der gik faktisk knap 5 minutter var han var uge, til han begyndte.

Men efter et par uger, kunne jeg mærke det ikke var helt rigtigt. Han spiste HELE tiden. Som i hver time, mine bryster kunne overhovedet ikke følge med. Med lidt råd og vejledning fra sundhedsplejersken og brug af en sonde (ikke i maven, men ved siden af brystet), så lykkedes det at oppe min produktion så meget, at han kun spiste hver 2-3 time. Som åbenbart var meget normalt.

Flasken

Nåede dog at give ham et par flasker, og fik en forståelse for dem der desværre må opgive amning. Føler så meget med dem.

Jeg følte en skam, utilstrækkelighed og sorg ved ikke at kunne sørge for mit barn.

Men men men, der er faktisk mange fordele:

  • Alkohol
  • Far og alle andre kan også give mad
  • Ingen ømme brystvorter
  • Ingen praktisk kedeligt tøj
  • Mere kontrol over hvor meget der rent faktisk kommer i ungen
  • Og meget meget mere.

Når det er sagt, så er jeg alligevel glad for, at min mælk kom op og køre igen.

Frihed til amning!

Så der er vel fordele og ulemper ved amning og flaske.

Jeg priser mig lykkelig for at vi lever i et land hvor amning er “tilladt” i bybilledet. Det er i hvert fald det indtryk jeg har.

Ved storesøster har jeg blandt andet, sat på en cafe på Nyhavn, gået på strøget, sat i kirken, været ved oldeforældre og ammet.

Men jeg er også en af de mennesker der er fuldstændig ligeglad, mit barn skal have mad – punktum!

Sådan skal det da også være, ingen skal være bange eller utilpas ved at amme offentligt.

Der er rigtig mange der har stærke holdninger til de kvinder, der bevidst vælger amning fra. Jeg syntes det er super flot, at de er så stærke!

Det kræver så meget mod at gå imod strømmen. Amning skal ikke påtvinges nogen og det er da kvindens eget valg hvem der skal gumle på hendes bryster!

Helt ærligt så er modermælkserstatning så godt i dag, at jeg i hvert fald gerne ville være det bekendt.

Så det jeg gerne vil frem til er, at amning jo er dejligt, let og giver et bånd mellem mor og barn. Men ikke for enhver pris!

(Manden syntes oplægget skulle hedde “ammeindlæg” 😂)