Close
Sådan undgår du en trist jul som skilsmisseforældre
facebook pinterest twitter

Sådan undgår du en trist jul som skilsmisseforældre

Avatar
skilsmisse 21 november 2013, 11:46

skilsmissejul-singleplus

Julen er ikke kun hjerternes fest! Det kan også være en hård tid, eksempelvis hvis du er blevet skilt og deler børnene med din eks. Savn af børnene, ensomhed og frustration over den drejning livet har taget kan meget nemt overtage julehyggen og lysten til at være sammen med resten af familien.

Jeg glemmer aldrig min første jul efter, at jeg var blevet skilt fra mine børns far. Børnene skulle være hos deres far ikke bare juleaften, men også de to efterfølgende juledage. Jeg havde rigtig mange tanker om de dage hele december måned, ja faktisk startede de vel allerede sidst i oktober, når jeg tænker mig om. Juledag havde jeg valgt at være alene i mit nye hjem, og ikke mindst den dag, havde jeg grublet over længe. Skulle jeg “fedte mig ind” et sted? Skulle jeg lade være med at stå op, og hive dagen ud af kalenderen? Ville jeg tude hele dagen?

Ved du hvad, til sidst var jeg så træt af alle de negative tanker, at de nærmest var ved at ødelægge hele december måned. Jeg havde kun en ting i hovedet og det var, hvor synd det var for mig!

Hvis du kan genkende følelsen i dig selv, så er du slet ikke alene. De triste tanker er helt almindelige, men gør jo desværre ikke meget godt for julehumøret. Jo mere bekymret og trist du bliver når du tænker på den forestående jul, jo dårligere bliver den. Juledage uden børnene er en konsekvens af skilsmissen, og hvor svært det end kan være, så er det nødvendigt at acceptere det, og få det bedste ud af situationen.

Til sidst fik jeg nok af at være sammen med mig selv og mine deprimerende tanker, og besluttede mig for at tage juleskeen i den anden hånd og gøre ALT, hvad jeg kunne for at få den bedste jul både sammen med mine børn og alene.

Behøver jeg at sige, at juledag var en fantastisk dag. Jeg beslutte mig for at lave ego-dag. Jeg læste, drak the, løb en tur, tog et langt varm bad, så en film jeg gerne havde villet se længe, spiste lidt god mad, satte mig mål for det nye år, tænkte lidt over mit værdigrundlag, trak tæppet op over ørerne og slappede af. Hvor tit havde jeg ikke drømt om sådan en dag – og jeg var totalt ovenpå og glad, da børnene kom tilbage til mig.

For at få den bedste jul som skilsmisseforælder, så kan du med fordel følge nedenstående:

  • Fokuser på, at det er dit ansvar at holde en god jul – også på trods af skilsmissen.
  • Fokuser på mulighederne i stedet for begrænsningerne.
  • Vær åben omkring, at det kan være svært at skulle undvære børnene, men find et godt alternativ.
  • Skab nye traditioner både for dage med og uden børn. Deltag fx i arrangementer med andre skilsmisseforældre via netværk som singleplus.dk
  • Vurder på, hvad der gør julemåneden god og prioritere andet fra.
  • Hav klare aftaler med din eks, så I undgår unødvendige konflikter.

 

Skal du ikke have dine børn juleaften, hvordan får du så den bedste oplevelse. Skal du holde juleaften med din øvrige familie? Vil du undgå noget, der minder om en jul med børn, og skal derfor rejse væk, deltage som frivillig til et julearrangement, eller mødes med andre uden børn, eksempelvis via netværket singleplus.dk, hvor du fx kan tilmelde dig et privat julefrokost- eller juleaften-arrangement? Ansvaret for en god jul ligger hos dig – og husk på, at det trods alt bare er en jul. Inden du ser dig om er den overstået og så er det trist, hvis tiden er gået med bekymringer og negative tanker, så du ikke er ladet op til et nyt år.

Måske du kan bruge min personlige historie til noget. Jeg håber i hvert fald, at du gør dit til at få den bedste jul, det har både du og dine børn fortjent. Hvis det er alt for svært, så søg hjælp for at få vendt de negative tanker til noget positivt, det gavner ikke bare julen, men resten af dit liv.

Mette