Sommerguide til slynger

slyngeskolen_sommerguiden

Sidste efterår var jeg (Line) en tur på St. Croix i Caribien med min 1 år gamle datter og min mand.

Vi havde en klapvogn med, men ofte var det bare nemmere at have hende i en slynge. Klapvognen var praktisk til middagsluren.

Vi havde valgt at tage en ringslyng og en vikle tai med. Ringslyngen er en slyngemodel, der egner sig rigtigt godt til at bære i, når det er meget varmt. Vikle taien brugte vi, når vi skulle gå langt, og så var den helt perfekt til flyet, hvori min datter sov trygt og godt.

Det betød, at vi kunne komme rundt og se nogle ting, der havde været mere svært tilgængelige, hvis vi skulle have haft klapvognen med rundt over det hele.

Uden for Danmarks grænser er hverken transport eller gader indrettet til at kunne prominere med en barnevogn eller klapvogn. Det er simpelthen nemmere at komme rundt med baby på maven, hoften eller ryggen.

Hvis du allerede har en baby og en strækvikle, så oplever du måske allerede, at baby bliver alt for varm. I dag får du en guide til, hvordan du sørger for, at hverken du eller baby får det for varmt.

Her er vores bedste råd til, hvordan du kan fortsætte med at have hænderne frie – selv på de meget varme sommerdage.

 

1. ET LAG!

Vælg en slyngetype, hvor du kun behøver et lag ud over baby. Det kan for eksempel være en fastvikle eller en ringslynge.

En strækvikle skal altid bindes med minimum 2 lag og oftest 3. Og de bliver ofte enormt varme – allerede før sommeren for alvor slår an. Ringslyngen har altid 1 lag. Og viklen kan bindes på mange måder. Men der findes et hav a varianter kun med ét lag. Og gå efter en vævning, der er let.

Både viklerne fra Ellevill og Didymos er forholdsvist lette. Ellevill er en smule tyndere i stoffet og en rigtig god sommervikle. Hos Didymos kan man altid se trådvægten på de enkelte vikler, så vælger du en vikle hvor vægten er under 215 g/m2 er du godt kørende. Selv vikler med uld er gode om sommeren, fordi uld er temperaturreguler ende.

Noget af det tyndeste man kan få fat i Bali Baby Breeze fra Wrapsody. Det er bomuldsgaze, og dermed meget meget tyndt i vævningen, samtidig med at det selvfølgelig er stærkt nok til at bære din baby, dog kun op til 15 kg. De er lidt hippie-agtige i mønstrene, men skal du på ferie et rigtigt varmt sted, så passer mønsteret nok meget godt ind alligevel.

Hvis du kan få fat på en vikle i hør fra Oscha, så har du også en ekstremt let og luftig sommervikle. Deres vikler er utroligt smukke, de er dog desværre ikke økologiske og forhandles ikke i Danmark. Men smukke er de.

Mei tais og ergonomiske bæreseler kan også være en rigtig fin løsning, fordi de ikke sidder så meget til, så der simpelthen er mere cirkulation af luft omkring dig og baby.

 

2. TAG TØJET AF.

Det giver måske sig selv. Men tag tøjet af baby – og dig selv. Det er ofte nok med en ble på baby, hvis det er 20 grader eller mere. Det hjælper også at tage tøjet af dig selv. Selv om vinteren når du er indenfor – kan en ble nogle gange være rigeligt – især hvis det er en strækvikle.

 

3. BLIV VENNER MED SKYGGEN

Når det bliver meget varmt, så bliv venner med skyggen. Ophold dig så vidt muligt i skyggen. Og køb en fin lille paraply (med en slynge har du hænderne fri til at holde paraplyen :)). En solhat med bred skygge til dig, kan også være rigtig god til dig og baby.

 

4. VAND DIG SELV OG DIN BABY

Put vand i babys hår – gør eventuelt hendes hat våd. Og hvis det er helt utrolig varmt, så gør viklen/slyngen våd også. Her er det selvfølgelig vigtigt at tage højde for, at en nyfødt baby er dårlig til at regulere varmen. Så hvis det f.eks blæser, er det ikke sikkert det dur.

 

5. TJEK NAKKEN.

Babys nakke er den bedste indikator på, om baby har det for varmt, hvis hun er svedig, så er det i gang med et eller flere af ovenstående trin.

Hvad er dit bedste sommertip?