Babymad på fransk – oh la la…

12

De fleste af jer kender Nestlé

Den 27. december 2010 udsendte Nestlé Danmark følgende pressemeddelelse:

“Nestlé vil stoppe salget af babymad på glas og grød i Danmark i begyndelsen af 2011.

Nestlé vil fortsætte med at sælge NAN produkter, men vi har besluttet at stoppe salget af babymad på glas og grød i Danmark.

Babymad (glas og grød) i Danmark har altid været en meget lille produktkategori forhold til i de øvrige nordiske markeder og i forhold til modermælkserstatning i Danmark.

Ser man tilbage på de sidste 10 år, ser vi en konsekvent fald i det samlede babymad markedet.

I Danmark foretrækker samfundet hjemmelavet mad til spædbørn i stedet for færdiglavet og sikker mad fra industrien. Dette budskab kommer stærkt til udtryk i medierne og i udtalelser fra sundhedspersonale og myndigheder.”

Nestlé skrev i meddelelsen, at ”danskerne foretrækker hjemmelavet mad frem for sikker mad fra industrien”.  Sikker mad fra industrien? Det må da være en joke!

Men egentlig tror jeg ikke Nestlé er særlig kede af det, for de har ingen problemer med at sælge deres ”sikre” mad andre steder.

Lad os rejse en tur til Frankrig…..

Min kærlighed til mad stammer i høj grad fra de franske køkken. Jeg var au pair i Paris i 2 år fra 1989-1991, hvor jeg lærte at lave klassiske franske retter som Pot au Feu og Tarte Tatin helt fra bunden. Jeg elskede (det gør jeg nu stadig) den franske madkultur.

Franskmændene har aldrig været sukkerforskrækkede, men ved at praktisere mådeholdenhed og ved at lave alt fra bunden og nyde at spise det i fulde drag, har det aldrig været et problem. Indtil nu.

Jeg tilbragte min seneste sommerferie i Frankrig, hvor vi boede i Nice. Lidt  uden for byen ligger et kæmpe Carrefour supermarked, hvor vi handlede en gang i mellem.

Da jeg gik ned ad gangen med morgenmadsprodukter fik jeg et chok! De fleste af jer kender sikkert Nestlés Lions bar. Men kunne du tænke dig at spise den til morgenmad? Og ville du give den til dine børn? Den består af næste 1/3 rent sukker!

7

De stod der en efter en, Nestlé Crunch med chokolade, Crunch med karamel  – alle med et vanvittigt sukkerindhold.

Jeg rystede på hovedet og tænkte, at det ikke kunne blive værre.

Det kunne det.

Jeg gik nemlig videre over til gangen med babymad – eller rettere gangene, for der var flere. Række op og række ned, fyldt fra gulv til loft med industrielt fremstillet syntetisk babymad. Jeg starter ved morgenmadsprodukterne.

Det er et faktum at franskmændene som udgangspunkt spiser sød morgenmad. En franskmand kunne f.eks. aldrig finde på at spise en skive ost til morgenmad, nej osten hører hjemme efter middagen. Æg til morgenmad hører også til sjældenhederne. I stedet spiser man baguette med syltetøj, croissanter, pain au chocolat, og det er ikke ualmindeligt at drikke varm kakao dertil. Sådan var det i 1989, da jeg var au pair, og sådan er det også nu.

Og nu tilbage til hylderne i Carrefour. Til babyer fås Babicao fra Nestlé, en morgenvælling med kakao med 46g sukker pr. 100g! Eller Babivanille med ligeledes 46 g sukker.

8

 

Eller vælling med Choco Bisquite (chokoladekiks)? Hollandsk krydderkage, karamel, chokolade – disse vællinger findes i stort set alle smagsvarianter.

1    

 

Efter lidt søgen lykkes det mig faktisk at finde et produkt med et tilsyneladende reduceret sukkerindhold. Nestlé vælling med karamel. Men jeg bliver fælt skuffet, da jeg kigger på varedeklarationen – produktet indeholder 25% sukker. Gad vide, hvad det mon er reduceret fra?

  4

Jeg går videre, og kommer nu til desserterne – desserter til babyer?? Det må da være en joke? Men nej, den er go’ nok. Creme Dessert au Chocolat eller ala Vanille.

6

Vi kender det alle sammen – børn plager om søde ting. Men det gør en 6 måneders baby altså IKKE.

Hvad er det, der sker? Hvor er det kæden hopper af? Er det hos giganterne Neslé og Bledina, at ansvaret skal placeres for disse rædselsfulde produkter? Eller er det hos forældrene, som tror de hurtigere kan få fyldt noget mad i babyerne, hvis det er proppet med sukker?

Hvis vi vender tilbage til Nestlés Danmarks pressemeddelelse, så er svaret lysende klart. Hvis forældrene siger NEJ TAK til det syntetiske søde industristads, så forsvinder producenterne også!

Det er nu 3 år siden, vi i Danmark sagde au revoir til Nestlé’s babymad, og hånden på hjertet –  savner vi dem?