Close
Det skal være kedeligt, når først der er sagt godnat.
facebook pinterest twitter

Det skal være kedeligt, når først der er sagt godnat.

Avatar
sovecoachdk 10 februar 2012, 08:14

baby træt

Hvis du gerne vil lære dit barn at falde i søvn selv og sove hele natten, har det, du gør, når først du har sagt godnat, stor betydning. Du kan lære dit barn at sove, men omvendt kan du også lære barnet, at der er noget at vågne for.

 

En ekstra godnatsang, at komme op og med ind i stuen, snak, spisning og hygge om natten eller at komme med ind i mor og fars seng, kan sagtens være medvirkende til, at dit barn har svært ved at falde i søvn eller vågner mange gange om natten. Undgå derfor at give dit barn en grund til at vågne eller holde sig vågen længere ved at gå i “kedelig-mode”, når først der er sagt godnat.

Børn er nemlig ligeglade med, om det er nat eller dag, og de kender ikke klokken. De vil i de fleste tilfælde tværtimod gøre alt for mere samvær eller oplevelser med deres forældre uanset tidspunktet.

Det er selvfølgelig essentielt, at barnet i løbet af dagen er blevet mødt med kærlighed, omsorg og nærvær. Det skaber de bedste betingelser for at kunne overgive sig til drømmeland. Børn skal være trygge for at kunne sove godt.

Men når først junior er puttet, skal det være slut med underholdning og istedet skal de ting du gør for at hjælpe dit barn selvfølgelig byde på den nødvendige tryghed, men det skal være så tilpas kedeligt, at det ikke bliver attraktivt at vågne eller holde sig vågen.

Derfor:

  • Undgå at kigge barnet i øjnene. Det sætter nemlig gang i både blodtryk og forventningen om, at der kommer til at ske et eller andet.
  • Bliver barnet ved at smide sutter eller bamse over sengekanten, bør du undgå at samle det op igen, da det også kan blive en “leg” eller en kultur.
  • Sæt en drypfri kop med vand i sengen, og lær barnet, at den er der, så ikke du skal servicere med vand om natten.
  • Tal så lidt som muligt og kun med ord, der beroliger og forsikrer barnet om, at “alt er ok – det er bare meningen, at du skal sove”.
  • Er det nødvendigt at tage barnet op og trøste, så læg det ned i sengen igen, når det er beroliget, så ikke han/hun falder i søvn på din arm.
  • Undlad at sidde ved siden af sengen, hvis barnet har en fest i sengen.
  • Lær dig selv at kende forskel på “jeg har brug for dig-gråd” og “jeg vil have dig-gråd”.
  • Kom altid tilbage, hvis barnet har brug for dig. Trøst og træk dig tilbage igen.

På den måde bliver det trygt – men kedeligt og dermed unødvendigt at vågne om natten.

 

De Bedste Hilsner

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk