Close
En holdbar plan ændrer de dårlige sovevaner.
facebook pinterest twitter

En holdbar plan ændrer de dårlige sovevaner.

Avatar
sovecoachdk 19 januar 2012, 07:58

plan

Når sovevanerne går i hårknude og I har brøvet alt fra kys og kram til at lade barnet ligge og græde i sengen kan det være svært at forestille sig, at det nogensinde bliver bedre. Men en holdbar plan er vejen frem. Læs her hvordan.

Hyggen er måske en by i Rusland, når tidspunktet for putning af familiens mindste nærmer sig? Barnet reagerer på trætheden ved at blive pylret og irritabelt og kæmper med næb og kløer mod søvnen eller måske i det hele taget mod at komme op i sengen?

Når man har prøvet alt, og i mellemtiden er blevet rigtig irriteret på barnet, hinanden og sig selv fordi tingene ikke forløber som man ønsker, er det en god ide at stoppe op og evaluere og lægge en plan som holder!! Her et par tips til hvad I kan gøre, og spørgsmål I kan stille jer selv:

  • Sæt jer ned og tal tingene igennem. Find ud af hvad der starter problemet? Er der ting I bør undlade at gøre eller sige sidst på dagen og er der en bedre måde at forberede barnet på, at det skal sove? (Bliver barnet f.eks. sur over, at det gerne vil læse flere bøger, kan det være en ide i en periode at flytte bøgerne væk fra værelset og lade barnet vælge de 2 I skal læse, inden I begynder putteritualet).
  • Er der noget barnet rigtig godt kan lide, som det gerne vil have skal fortsætte, når sengetid nærmer sig, kan det være en god ide at sætte lidt mere tid af til denne aktivitet i løbet af dagen (læse bøger, lege på værelset, bade eller lign.).
  • Visk jeres indre tavle ren og find en ny portion tålmodighed og ro frem til projektet. Barnet kan mærke jeres “overskud”.
  • Aftal hvad der er ok, at barnet har med i sengen (er det puttebamsen, sutten eller en lille ting?). På den måde bliver I ikke i tvivl, hvis barnet undervejs beder om flere ting.
  • Tænk over, at I aldrig er dårlige forældre, når I lægger jeres trætte barn til at sove.
  • Beslut jer for “at spille på samme hold”. Bak hinanden op i jeres plan. Der er ikke noget værre end også at skulle diskutere indbyrdes samtidg med at man har et utilfreds barn.
  • Når barnet så er lagt og showet starter, holder I hovedet koldt og møder barnet i sin utilfredshed med forståelse men vedholdenhed. Bevar roen selvom barnet måske er utilfreds.
  • Lær jer selv at kende forskel på utryghed og utilfredshed. Er barnet “bare” utilfreds sker der ikke noget ved, at I går til og fra værelset. Bliv dog i nærheden evt. med praktiske gøremål, så I indimellem kan forsikre barnet om, at I stadig er der, at I godt kan høre, at det er utilfreds, men at det stadig bare er meningen, at det skal sove. (Er barnet utrygt skal en af jer selvfølgelig blive hos det).

Når I genfinder den ro og holder jer til jeres plan vil overskud og overbevisning smitte af på barnet og protesterne plejer at fortage sig igen. Barnet er trygt (fordi Ier der og kommer tilbage) men det har fundet ud af, at søvn ikke er til diskussion. Ihvertfald indtil næste gang. Og næste gang har I så jeres plan I kan vende tilbage til eller justere lidt i.

Håber dette giver lidt inspiration til en soveplan – der holder hele vejen.

 

De bedste hilsner

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk