Close
Er der BabyKaos hjemme hos jer?
facebook pinterest twitter

Er der BabyKaos hjemme hos jer?

Avatar
sovecoachdk 8 januar 2013, 08:12

BabyKaos

Nogle af de børn jeg dagligt møder gennem Sovecoach.dk vil nok passe meget godt med beskrivelsen “High-need baby”. Jeg har fået besøg på min blog af Tine Schrøder Lunøe, forfatter til bogen “Babykaos, Sådan overlever du din high-need baby”. Læs med her.

Har du en urolig baby? 

Indlægget er i dag skrevet af Tine Schrøder Lunøe, forfatter til bogen Babykaos – sådan overlever du din high-need baby og stifter af babykaos.dk.

Har du en baby, som sjældent sover mere end max 45 minutter ad gangen, som helst vil være på mor konstant, som er utilfreds og hele tiden vil have et eller andet?

Måske har du en high-need baby. De fleste nyfødte sover ekstremt meget. Sådan er det sjældent med high-need babyer. Mange high-need babyer sover kun 20 minutter ad gangen og er utilfredse, når de er vågne. De har brug for stor hjælp til at falde i søvn og til at blive ved med at sove. Mange forældre oplever, at deres baby ikke vil ligge for sig selv og fx afskyr barnevognen. Måske bliver mor en levende seng.

High-need babyen har ofte et højt aktivitetsniveau. En del high-need babyer vil gå ind under den kategori Jeanette her på bloggen betegner som meget viljestærke og temperamentsfulde børn. High-need babyer har helt sikkert en mening om, hvad de vil og ikke vil. De giver højlydt udtryk for deres behov, og deres forældre skal nok få at vide, hvis der er noget, de er utilfredse med.

High-need babyen er samtidig ofte følsom. Kombinationen af et højt aktivitetsniveau og følsomhed kan være problematisk. På den ene side vil high-need babyen gerne underholdes og opleve verden, men lige pludselig kan det blive for meget. High-need babyen bliver nemt overstimuleret og har svært ved at falde til ro. Og falde i søvn.

I den første tid er udfordringerne for high-need babyer ofte centreret omkring søvn. De lægger sig kun modstræbende til at sove og ofte kun under ganske bestemte omstændigheder. Min high-need baby, som også havde kolik, sov hos mig i en slynge de første tre måneder. Derefter fandt vi en anden løsning med kombineret slyngevugge og svøb.

Forældre til high-need babyer vil ofte gøre hvad som helst, for at få deres baby til at sove og sove godt. Selvom det kan være en fordel tidligt at etablere langtidsholdbare sovevaner, må nogle forældre acceptere, at deres baby på nuværende tidspunkt har særlige behov, som også kræver særlige foranstaltninger.

Heldigvis findes der redskaber og teknikker, som kan hjælpe forældre til high-need babyer.  Jeg har selv haft god brug af bl.a. slynger og svøb. De virker beroligende på mange babyer, fordi de efterligner livet i mors mave.

Derudover kan man hjælpe sig selv ved at kigge på de forventninger, man har til forældreskabet. Livet med en high-need baby lever ikke op til den lyserøde drømmeforestilling, vi ofte har om at blive forældre og være på barsel. Det er ganske enkelt hårdt arbejde at få en high-need baby.

Hvordan man kommer helskindet ud på den anden side, kan man læse om i min bog Babykaos – sådan overlever du din high-need baby og på min hjemmeside Babykaos.dk.