Close
Godnat – blev der sagt!!! Eller var det “Hold Kæft”?
facebook pinterest twitter

Godnat – blev der sagt!!! Eller var det “Hold Kæft”?

Avatar
sovecoachdk 5 september 2011, 10:55

Grædende baby

Kender du det? En god dag er slut, det er puttetid, du fanger sovevinduet med et hyggeligt putteritual, en godnat sang og ned i sengen med puttebamsen, “godnat Junior”…..  OG SÅ STARTER SHOWET!!!

Der er ikke noget der gør ondt. Dit barn er ikke sultent. Ej heller utryg eller bange. Men sove….. næh nej…. WUAAAAAAHHHH!!!! Skrig og skrål.

Det første du tænker er måske: “Hvad har jeg gjort galt?” Og det er nok meget almindeligt. Men nogen gange har man bare ikke gjort noget galt. – Alt er efter bogen og alligevel nægter terroristen at overgive sig til søvnen og står måske op og fortæller det på bedste og meget højlydte vis.

Det er meget frustrerende og trættende og en meget udholdende Junior holder måske ud rigtig længe – og pludselig bliver “GODNAT” til “HOLD KÆFT”! – selvom du måske forinden ville have svoret, at du aldrig ville råbe sådan af dit barn. Og følelsen af at have været blevet så frustreret og vred kan give dårlig samvittighed og skyldfølelse. Har jeg nu skadet mit barn?

Men istedet for at hamre sig selv i hovedet med skam og selvbebrejdelse kan du bruge situationen til at overveje, hvordan du vil tacle situationen næste gang. For har du et barn med temperament og vilje og det jeg kalder “et medfødt kæmpe imod søvn-gen”, så vil det med garanti ske igen  – enten dagen efter eller på et senere tidspunkt. og så kan det godt betale sig at være på forkant med situationen.

Her et par tips til at få situationen under kontrol:

Behold tremmesengen så længe som muligt!!! Det forhindrer “flugtforsøg” – dvs. en diskussion mindre. Så langt så godt!

Husk, at du IKKE er en dårlig forælder, når du lægger dit trætte barn til at sove. Tværtimod. Børn helt op til skolealderen har brug for at sove mellem 10 og 12 timers nattesøvn, så det er simpelthen et basalt behov for barnet at få sovet.

Lær dig selv at kende forskel på gråden (eller skrigeriet). Handler det om utryghed eller protester? Hvis det “bare” er protester sker der ikke noget ved, at gå ud af værelset i perioder, og istedet komme tilbage og trøste eller bekræfte din hensigt: “det er egentlig bare meningen, at du skal sove”. Så hjælper du også dig selv til at bevare roen og overblikket. Dit barn har brug for, at du har styr på situationen – for det har han ikke.

Dette er måske en af de første “diskussioner” du har med dit måske meget temperamentsfulde barn? Men der sker ikke noget ved, at vise barnet, at “det her kan du ikke lave om på. Det er meningen, at du skal sove”. Så vil barnet forstå, at der er noget voksne bestemmer, som man ikke kan få indflydelse på. På samme måde, som man ville holde fast i sit nej til slikkepind til den 3 årige, der ligger og skriger på gulvet i supermarkedet. Det er ikke så meget anderledes.

Med ovenstående tips forholder du dig voksent til sitiationen og bliver barnets holdepunkt, istedet for at I begge bliver frustrerede og gør situationen til en dårlig oplevelse. Hvis I er to forældre, kan I hjælpe hinanden, ved at skiftes til at gå derind, når tålmodigheden er på retur.

Og sker det så alligevel, at godnat en enkelt gang alligevel bliver til “HOLD KÆFT”, så må du op på hesten igen dagen efter. Når alt kommer til alt, er vi alle trods alt kun mennesker, og det er bare rigtig frustrerende, at stå med et hysterisk barn, der ikke vil sove, når man ellers har gjort alt det rigtige. Arbejd på at have ovenstående i baghovedet, så du bliver den, der har kontrollen i en tilspidset situation. Så vil dette blive en periode, som I senere vil kunne se tilbage på og vide, at I bevarede roen og hjalp jeres barn igennem den.

Har I brug for hjælp gennem en lignende situation, er I velkomne til at kigge forbi mit site www.sovecoach.dk. Her hjælper jeg dagligt forældre til at få styr på sovevanerne.

Har du forslag til andre emner jeg kunne tage op her på bloggen, hører jeg gerne fra dig.

Mvh. Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk