Close
Lad det blive hverdag igen!
facebook pinterest twitter

Lad det blive hverdag igen!

Avatar
sovecoachdk 30 december 2011, 07:53

Jul

Julen er børnenes fest. Men december kan være en lang måned at være børnefamilie i. Juleferie, juleaften og alle gaverne er ventet med længsel og spænding. Men når spændingen er udløst, kan det være svært for børnene at forstå, at det hele nu er slut.

Børnene ville sikkert ønske, at den gamle sang var sand om at “julen varer lige til påske”. Men det er nok de færreste forældre, der har lyst til at fortsætte juleræset et par måneder endnu.

Nogle gange byttes julens glæde nemlig ud med knapt så charmerende sider hos dit barn, som kan være en udfordring at skulle forholde sig til. Det kan være surhed og brok over, at der ikke er flere gaver, at gaverne ikke var gode nok, indbydes søskendestridigheder, at barnet ikke vil med på familiebesøg eller at I ikke skal spise kage/slik til frokost. En opførsel, som i voksnes øjne kan ligne utaknemmelighed.

Så efter at have stået på den anden ende en hel måned med nissehue på og med traditioner, julebag og sene sengetider, står man måske tilbage med en frusterende følelse af, at barnet slet ikke værdsætter anstrengelserne.

Men for børnene er det bare et rigtig ærgerligt anti klimaks at nå til. De prøver alt hvad de kan, at holde fast, fordi de elsker opmærksomheden, gaverne og aktiviteterne forbundet med julen. Tænk hvis vi kunne forlænge det hele? Og deres måde at vise frustrationen (og ikke mindst trætheden) kommer så måske til udtryk på knapt så heldige måder? Man finder måske sig selv lige så travl som før jul med at løse konflikter og redde barnet/børnene fra de helt store udbrud, samtidig med at man forsøger at forklare dem, at de da nok kan forstå…..

Kunsten ligger i, så hurtigt som muligt, at komme tilbage til hverdagens rutiner og sengetider, som barnet kender, og er tryg ved. Mød samtidig dit barn i frustrationen, med ord som “jeg kan godt forstå, at det er rigtig irriterende, men det kan ikke være jul hele tiden”. Det kan tage nogle dage at komme tilbage til hverdagen og hænger selvfølgelig også sammen med, at barnet sansynligvis har lidt søvn, der skal indhentes.

De praktiske opgaver kan med lidt fantasi gøres til en leg, så de kan klares i fællesskab. Herhjemme blev gulvvasken udført af min 6 årige i underbukser, der skøjtede rundt med gulvkluden, på det våde gulv. Nedtagningen af julepynten var en nissejagt, hvor børnene løb rundt og samlede alle nisserne sammen i rekordfart. Det gik overraskende hurtigt – og belønningen var det samlede antal nisser betalt tilbage i pebernødder;-).

Det er i denne periode desuden guld værd, hvis nogle af pakkerne under træet indeholdte ting, der kan bruges til fælles aktiviteter i juleferien. Jo hurtigere man kommer tilbage på sporet, jo flere dage er der tilbage af juleferien, hvor gaver og familiært samvær kan dyrkes på en positiv måde.

Med ønsket om et godt og lykkebringende nytår. Tak for den store opbakning i 2011.

 

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk