Close
Lyder nytårsfortsættet på mere søvn til familien?
facebook pinterest twitter

Lyder nytårsfortsættet på mere søvn til familien?

Avatar
sovecoachdk 30 december 2011, 07:45

Sovende baby

Blev det gamle år et søvnigt et? Bar det præg af glippende øjenlåg og et barn, der kun modvilligt overgav sig til søvnen?  Vil du gerne sove mere i det nye år?

Du er helt sikkert ikke alene! Mange forældre oplever af den ene eller anden grund, at året slutter med en længsel efter mere søvn eller bedre sovevaner.

Nytåret er en oplagt mulighed for at få gjort op med de gamle vaner og erstatte dem med nye gode sovevaner. Og selvom det måske virker uoverskueligt midt i søvnunderskud, at skulle kaste sig ud i et projekt, der måske kommer til at koste endnu flere timers nattesøvn.

Men det er sjældent hårdere at sovetræne sit barn, end det er at opretholde dårlige eller besværlige vaner. I stedet bør du se det som en investering og en gave til dit barn. For det er en gave for barnet, at kunne lægge sig til at sove – selv. At sove er et fundamentalt behov for os alle, og det kan være utrygt for barnet ikke at kunne finde ud af at give slip og lægge sig til at sove. Denne evne skal barnet nemlig bruge i løbet af natten, når det cirka hvert 45-. minut gennemgår en let opvågning og skifter søvnfase.

Det behøver ikke være svært eller langtrukkent. De fleste børn er rigtig hurtige til at omstille sig, så her er en tjekliste før I går i gang:

  1. Barnet skal være mæt og ikke have ondt.
  2. Fokuser på en god og alderssvarende dagsrytme.
  3. Gode putteritualer og putning på det rigtige tidspunkt. Børn har brug for mellem 11 og 12 timers nattesøvn helt op i skolealderen.
  4. Den sidste tid inden sengetid bør være stille og rolig.
  5. Læg en plan og hold fast i den.
  6. Vis barnet at du har styr på det.
  7. Trøst når det er nødvendigt med så lidt som mulig hjælp og giv kun hjælp, der på sigt kan trappes væk igen.
  8. Mød barnet i dets forvirring, men hold fast i din plan. (Jeg kan godt forstå, at det er mærkeligt, men jeg skal nok hjælpe dig).

 

Det er vigtigt, at du er vedholdende, men det skal selvfølgelig være trygt for barnet. Derfor bør du være hos barnet og hjælpe, hvis det har brug for det, men på sigt trappe hjælpen væk igen.

Jeg ønsker jer alle rigtig meget held og lykke med projekterne.

Med ønsket om et fantastisk nytår og tak for den store opbakning I læsere har givet mig i 2011. Glæd jer til endnu mere herfra i det nye år. I starten af året lancerer jeg min nye hjemmeside og håber, at jeg med den kan hjælpe endnu flere forældre og børn til bedre sovevaner.

De bedste hilsner

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk