Close
Øre- refluks-, kolik-børn, hvad gør det ved os?
facebook pinterest twitter

Øre- refluks-, kolik-børn, hvad gør det ved os?

sovecoachdk 10 december 2011, 11:49

Baby

Søvnløse nætter, gråd, der går lige i hjertet, endeløs traven op og ned af gulvet og magtesløsheden, der truer med at gøre en ende på vores dømmekraft.

Den værste tid er måske egentlig den, der går forud for selve diagnosen. Tiden hvor man gennemgår en bred vifte af følelser, tanker og frustrationer. Man stiller sig selv spørgsmålene:

Hvad er der galt?

Indimellem kan det være en lang process at få afklaret, hvad der reelt er galt med barnet. Selv svinger man i tvivlen om det kan være smerter, modstand på at skulle sove eller dårlige vaner.  Barnet sover måske fint om dagen og lægger sig fint til at sove om aftenen. Undersøgelser hos læge eller sundhedsplejerske peger måske på, at alt ser normalt ud og “dit barn ser jo glad ud”. – Ja, lige indtil klokken bliver 22.30. Men i bund og grund er du ikke i tvivl. Dit barn HAR ondt.

Hvordan kan jeg hjælpe mit barn?

Næste udfordring ligger i at få overbevist omverdnen om, at dine moderinstinkter er rigtige. Så hvad gør du?

  • Sørg for at give dit barn de bedste forudsætninger for at udvikle gode sovevaner. (Se Sovecoach.dk)
  • Hæv hovedenden af sengen, så barnet ligger så skråt som muligt, men stadig plant. Det letter trykket i ørerne og kan mindske mavesyrens tilbageløb i spiserøret lidt (v. refluks).
  • Afdæk om der er tale om smerter ved evt. at give panodil til natten et par dage.
  • Sover barnet bedre herefter, kan du med de to ovenstående argumenter opsøge læge/ørelæge og bede om en grundigere undersøgelse eller stille krav om behandling.

Er det mig, der gør noget forkert?

Nej! Vi er heldigvis indrettet sådan, at vi altid vil gøre det, der er nødvendigt. Du kan ikke sovetræne et barn, der har ondt. Men du kan give det tryghed, tillid og de bedste sovebetingelser i situationen, som kan viderebygges, når barnet ikke længere har ondt.

Er jeg ved at blive skingrende skør?

Afbrudt nattesøvn, afmagt og frustration over ikke at kunne hjælpe sit barn, er hårdt for selv den bedste forælder. Hele tilværelsen kommer til at handle om søvn eller mangel på samme. Familien har svært ved at hænge sammen og man begynder måske indbyrdes at betvivle, om man nu også gør det rigtige.

Ydermere trives barnet ikke optimalt. Det er træt, uoplagt, irritabelt, pyldret og mor-syg om dagen.

Det kan ind imellem være svært at komme igennem til læger, ørelæger osv. Men bliv ved! Det er dig, der kender dit barn bedst.

Også omgivelserne må man forholde sig til. Det kan være svært for familie og venner at sætte sig ind i hvordan det er. De forsøger måske i bedste mening at give gode råd, som har virket for dem.

Efter diagnosen 

En stor sten falder fra hjertet den dag man finder forklaringen på mareridtet. Med lettelse opstartes behandling, dræn lægges eller en tidshorisont sætter lys forude for kolikbarnets smerter. Nu slutter det! MÅSKE……

For nogle gange går der noget tid før behandlingen virker, og det kan være lige så frustrerende eller måske endda endnu mere. For hvis behandlingen ikke virker, “så var det nok bare mig, der alligevel bare har givet mit barn dårlige vaner, måske er der noget helt andet galt”.

Øre og refluks-problemer hænger sammen, og derfor kan der gå noget tid, inden det hele falder på plads.

Dette indlæg er til alle jer, der lige nu gennemlever dette eller tidligere har været der. Jeg har selv været der, og jeg får stadig gåsehud ved tanken om, hvad det gjorde ved os og vores søn. Håber I kan bruge mine råd. Tro på det. Det skal nok lykkes.

 

De Bedste Hilsner

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk