Close
“Ro, renlighed og regelmæssighed”? – Giv dit barn de de bedste sovebetingelser.
facebook pinterest twitter

“Ro, renlighed og regelmæssighed”? – Giv dit barn de de bedste sovebetingelser.

sovecoachdk 19 september 2011, 11:04

Sovende baby

Det gamle udtryk skærer i manges ører. Men faktisk går du ikke helt galt i byen, hvis du tænker ihvertfald lidt i RO og REGELMÆSSIGHED, når det kommer til det helt lille barn og udviklingen af gode sovevaner.

For mig er der 6 vigtige fokuspunkter:

Viden om søvn, søvnrytmer og søvnbehov:

Det bedste fundament for at kunne give dit barn den gave det er, at kunne lægge sig til at sove selvstændigt er, at du sætter sig ind i, hvordan børns søvn hænger sammen, hvor meget de bar brug for at sove og hvilke tiltag du kan tage, for at fremme gode sovevaner. Dette kan du bla. gøre på www.sovecoach.dk. Her finder du skemaer med søvnbehov efter alder og eksempler på dagsrytmer.

Dagsrytme:

En af de første ting jeg spørger forældre om, når de kommer til mig med spørgsmål omkring søvn er: “følger dit barn en nogenlunde fast dagsrytme”? Og hvorfor er det så vigtigt?

Børn holder af genkendelighed på mange områder. Du kender det sikkert fra, når det lidt ældre barn vil have den samme bog læst igen og igen, når barnet holder af at gøre de ting I plejer på legepladsen, eller når barnet for 5. år i træk ønsker den samme godnatsang. Det er en stor verden med utallige indtryk at befinde sig i for et lille barn. Derfor er det trygt at vide, hvad det kan forvente sig af en dag.

Hvis man hver dag finder på nye ting, kan barnet ikke finde ud af, hvad det skal og det kan gøre barnet utrygt og kan i værste fald være medvirkende til, at barnet aldrig får udviklet en fornuftig dagsrytme. Det kan give problemer med søvnen på flere måder. Barnet får måske sovet for lidt, tager for korte lure eller vender op og ned på dag og nat. Desuden oplever mange, at skulle hjælpe barnet til at falde i søvn med forskellige tiltag, som måske på sigt kan udvikle sig til betingelser, der kan blive meget tidskrævende og besværlige for både dig og dit barn.

Derfor: med en fornuftig og alderssvarende dagsrytme kan du hjælpe dit barn til at kunne forudsige sin dag (vi vågner, spiser, leger og sover osv.). Derved får barnet lettere ved at geare ned og give sig over til søvnen.

Ro omkring puttetid og faste putteritualer:

For at give barnet de bedste betingelser for at kunne falde i søvn selv, bør den sidste tid inden puttetid være stille og rolig, så du hjælper barnet med at geare ned og forbereder det, på det som skal ske med et alderssvarende putteritual. Putteritualet er med til at sende en besked til barnet om, at nu er det sovetid og det giver igen barnet oplevelsen af forudsigelighed/genkendelighed. Dette putteritual bør være kort og være tilrettelagt sådan at andre (bedsteforældre, far osv.) også kan udføre det.

Betingelser for at kunne sove:

Hvis det er nødvendigt at hjælpe barnet ind i drømmeland, så giv en hjælp, der på sigt kan trappes væk igen, så ikke der udvikles dårlige vaner.

Desuden er det vigtigt, at barnet er mæt og ikke har ondt nogen steder.

Tryghed:

For at kunne lægge sig til at sove selv, er det elementært, at barnet er trygt. Ingen af os sover godt, hvis vi er bange eller utrygge. Derfor bør man blive ved sit barn og hjælpe, hvis det er utrygt.

Den gode forælder:

Du er ikke en dårlig forælder, når du lægger sit trætte barn til at sove. Tværtimod. Men nogen børn har svært ved at overgive sig til søvnen (se evt. mine tidligere blogindlæg) og har derfor brug for at “lære at sove”. Derfor er det vigtigt, at du er rolig, udviser sikkerhed overfor dit barn og holder fast i, at nu skal det sove. Barnet vil mærke din sikkerhed.

De bedste hilsner:

Jeanette Wegge-Larsen

www.sovecoach.dk