Close
Skal børn græde sig i søvn?
facebook pinterest twitter

Skal børn græde sig i søvn?

Avatar
sovecoachdk 13 marts 2012, 09:26

Baby

De seneste uger har forskellige holdninger til sovemetoder været sat under debat i mediene efter TV2 offentliggjorde en  undersøgelse blandt 1000 danske forældre, der afslørede, at størstedelen af de danske forældre tilssyneladende mener, at det er ok at lade sine børn græde sig i søvn.
Denne debat er blevet skarpt fulgt op at forskellige fagpersoners kommentarer og egne holdninger. Derfor kommer her mint oplæg på området.

Det er bestemt ikke min erfaring, at forældre synes, at det er ok at lade deres børn græde sig i søvn – snarere tværtimod!! De forældre, som jeg gennem Sovecoach.dk er i kontakt med, er kærlige og omsorgsfulde forældre, der ikke kunne drømme om at efterlade deres guldklumper i frustration eller angst ved sengetid. Det er forældre, som er ambitiøse med opdragelsen af deres børn og tager deres ansvar som forældre alvorligt. Forældre, som ønsker, at deres børn skal vokse op i tryghed og tillid til, at de, som forældre, altid vl være der for dem, når de har brug for det!!

Men  debatten er selvfølgelig ikke ensidig og kan ikke besvares med et for eller imod. Min holdning er, at børn har brug for voksne, de kan regne med, som hjælper dem gennem svære situatoner og som frem for alt, er den voksne, der tager ansvar og handler udfra barnets alder og behov. Børn er ikke i stand til at vurdere hvor meget søvn de har brug for, eller hvornår de skal sove. Det er forældrenes ansvar.

Jeg plejer at lære forældre at skelne mellem “jeg har brug for dig-gråd” og “jeg vil have dig-gråd”. For mig er der ingen tvivl om, at hvis et barn er utrygt, skal man altid være der for det. Man bør trøste og vise barnet, at det trygt kan lægge sig til at sove og evt. sidde ved sengekanten med en hånd på barnet.

Men:
– Nogle børn falder det ikke naturligt at lægge sig til at sove og de vil gøre hvad som helst for at forlænge dagen, oplevelserne -samværet. Samtidig er de måske udrustet med en god portion temperament og vilje. Og det kan derfor være en højlydt affære at få junior til at lappe af til drømmeland.
– Hvis ikke forældrene i sådanne situationer er de voksne, der tager ansvar og på trods af protester lægger barnet i seng, vil det ikke kun resulterre i et overtræt barn – det vil også få konsekvenser for barnets  trivsel og udvikling generelt. Det er nemlig primært om natten, at børn vokser og hjernen udvikler sig.

Med disse to parametre i baghovedet, mener jeg, at man med god samvittighed bør lægge sit trætte barn til at sove, selvom det afføder store protester. Forskellen ligger i, hvordan situatinen tacles herfra:

Selvom barnet “bare” er sur og frustreret, bør man ikke efterlade ham eller hende helt alene til selv at finde ud af at falde i søvn. Istedet bør man stadig forsikre barnet om, at man er der, og er klar til at trøste, når det bliver nødvendigt. Men det er vigtigt, at være tydelig siine signaler om, at det faktisk bare er meningen, at barnet skal sove. Og så skal man huske, at man ikke er en dårlig forælder, når man lægger sit trætte barn til at sove.

Barnets gråd og protester er det sprog barnet har, og selvom barnet fortæller meget tydeligt: “hey, mor og far, jeg er ikke enig”, bør man ikke lave om på beslutningen om, at han/hun skal sove. Istedet bør man møde barnet med anerkendelse:” jeg kan godt høre, at du ikke er enig, men det laver ikke om på det faktum, at du skal sove”. Hvis man selv forholder sig roligt vil barnet mærke denne ro og sikkerhed og på sigt vil han/hun finde ud af, at protesterne ikke laver om på dagsordnen – og så kan man jo ligeså godt lægge sig til at sove.

På min Facebookside: “Sovecoach.dk v. Jeanette Wegge-Larsen” kan du give din mening til kende og være med til at tegne et alternativt billede af de danske forældre.

For at svare på undersøgelsen KLIK HER.

I er ligeledes altid velkomne til at skrive på sidens væg med kommentarer, spørgsmål, forslag, debatoplæg, ris/ros eller lign. Vil glæde mig til at høre fra jer.

De bedste hilsner

Jeanette Wegge-Larsen
www.Sovecoach.dk