Close
Temperamentsfulde og viljestærke børn.
facebook pinterest twitter

Temperamentsfulde og viljestærke børn.

Avatar
sovecoachdk 4 september 2012, 14:20

viljestærk

Det er ind imellem sin sag at være forældre til et barn med en god portion temperament og vilje. Ofte er det denne type børn, der giver deres forældre udfordringer på sovefronten. Udfordringer, som ikke løses med almindelige husråd og som ej heller fortager sig over tid, men i stedet giver kam til håret og kræver forældre, der i den grad er tydelige og vedholdende.

Flere gange den seneste tid har jeg joket med at skulle skrive en bog om disse “særligt temperamentsfulde og viljestærke børn”. Men faktisk kunne der være en idé med det. For ofte falder der en stor sten fra mine “sove-forældre”´s hjerte, når jeg beskriver denne type børn for dem. En aha-agtig lettelse breder sig i stuen, i telefonrøret eller i forsamlingen til foredraget, når jeg sætter ord på udfordringerne og oplevelserne, vi har med disse børn.

 

Hvad er det, der kendetegner denne type børn?

Jeg plejer at beskrive dem som meget vågne, opmærksomme og med en stor appetit på livet og de oplevelser og samvær det byder på. Det er børn, der fra en meget tidlig alder synes at have en mening om tingene og som ikke holder sig tilbage med at give udtryk for denne. Det er børn med “gang i den” med sanserne åbne og med et højt aktivitetsniveau.

Men det kan også være børn, som på trods af deres store appetit på livet og oplevelserne også har et stort behov for nærhed og tryghed fra forældrene. Måske fordi de “på opdagelse” indser, hvor stor verden egentlig er. Men også fordi de fleste af disse børn har svært ved at geare ned igen selv og derfor har brug for deres forældres hjælp, til at kunne dette.

 

Hvad har det med søvn at gøre?

Når det så kommer til søvn og det at skulle geare ned og lægge sig til at sove, er det nemlig som om, at de har svært ved at give slip på dagen, oplevelserne og samværet med deres forældre. Og modsat os voksne, der bliver sløve og rolige, når vi bliver trætte, så skruer børn, der har svært ved at give slip, op for aktivitetsniveauet. Simpelthen for at holde deres lille krop i gang. For jo mere adrenalin de kan producere, jo længere kan de holde sig i gang. Og vi ved allesammen at overtrætte børn, kan være endnu sværere eller umulige at få til at sove.

 

Hvad gør det ved os som forældre?

Ind imellem kan vi få følelsen af afmagt eller frustration eller føle os som verdens dårligste forældre, selvom vi inderst inde godt ved, at vi gør alt hvad vi kan, for at give børnene den tryggeste og bedste start på livet. I bund og grund drømmer vi vel også alle om at kunne beskytte vores børn mod frustrationer og konflikter i en eller anden grad? Især når det kommer til søvn (som er et basalt behov for os alle sammen) har vi ofte en forventning og et ønske om, at det skal foregå på en hyggelig og rar måde. Derfor kan konflikter og problematikker omkring sengetid være et følsomt emne.

Det kan være meget frustrerende at stå i børneværelset med et barn, som bare hverken vil det ene eller det andet. Man tænker: “Hvor svært kan det egentlig være, at lægge sig til at sove?”. Og ud på de sene aften- eller nattetimer løber tålmodigheden måske op og vi kommer til at sige eller gøre ting, som vi (inden vi fik børn) ville have svoret, at vi aldrig ville. Det kan være svært at genkende sig selv i sådan en situation og reaktionen stemmer sjældent overens med vores egne ambitioner og drømme om, at være den forstående, rolige og tålmodige forælder.

Jeg er selv mor til to af slagsen og jeg ville selvfølgelig ikke bytte dem eller deres temperament for noget i verden, men ind imellem kunne det være rart med en pauseknap – en time out eller i det mindste en livline eller to at trække i, når tingene går i hårknude…..

 

Hvad bør du gøre?

Hvis ovenstående får en indre klokke til at ringe, kan det være, at du har et barn med vilje og temperament, som har svært ved at give slip på dagen og geare ned til sengetid – og i øvrigt sove hele natten. De børn er vi nødt til at hjælpe. Det er vores ansvar som forældre, at vise dem vejen. Men det kan hjælpe os, at blive bevidste om, hvordan vi ønsker at reagere, når bølgerne går højt og have en plan for forløbet at holde os til.

Sæt dig ind i dit barns søvnbehov og erhverv dig redskaber til at kunne overbevise dit barn om, at du ved, hvad der er godt for det. Du ved hvornår, hvordan og hvor meget det bør sove. Dit barn vil mærke din sikkerhed.

Det vigtigste budskab er, at du ikke er en dårlig forælder, når du lægger dit trætte barn til at sove, selvom det måske er meget uenig med dig. Det vigtigste er, hvordan du takler vreden, frustrationen og utrygheden.

Har du brug for det, hjælper jeg jer gerne på vej med et personligt tilrettelagt forløb, hvor jeres barn og jeres ønsker danner grundlaget. Og så følger jeg med med opbakning og råd på sidelinien.

Se www.sovecoach.dk/priser for yderligere information eller KLIK HER.

De bedste hilsner

Jeanette