Close
Er din baby en bæ-gemmer?
facebook pinterest twitter

Er din baby en bæ-gemmer?

stress-a 31 januar 2014, 07:30

11 tips mod hård mave

”Min datter er en bæ-gemmer”!

Sådan sagde en mor til mig, for ikke så længe siden, da jeg var taget ud for at give hendes datter babyzoneterapi. Da vi var færdige med at grine af det skægge udtryk, så kom vi til at snakke om hvad det betød for hende og hendes baby. For dybest set mente hun bare, at hendes datter led af forstoppelse og at det sled på hele familien.

Måske kender du også til det? Det er i hvert fald ofte, at jeg taler med nybagte forældre, der fortæller mig at deres søn eller datter lider af hård mave og at de har svært ved at komme af med afføringen. Og det kan gøre rigtig ondt på et lille menneske. Nogen gange begynder babyen ligefrem at spise mindre end den plejer.

Og hvis du kender det, så har du måske prøvet nogen af de mange tricks der er i bogen.

En far fortalte mig om deres forløb;

”De sidste par dage er vores søn ikke kommet af med afføringen. Ikke medmindre vi hjælper ham med at ”nulre numsehullet med en vatpind”. Han presser og presser til han er rød i hovedet og han sover meget let, fordi han vækker sig selv hver gang han presser. Jeg synes vi har prøvet det meste, herunder laktulose. Men der er ikke rigtigt noget der virker og det er altså synd for ham, at han ikke kan finde ro. Nu er vi godt tyndslidte på grund af den manglende søvn, så hvad gør vi”?

Kan du kende det? Hvis ja, så følger her 11 gode tips.

 

11 tips til bæ-gemmere- babyer med hård mave!

 1. Du kan overveje, at give din baby naturlige mælkesyrebakterier – eksempelvis biogaia.
 2. Eller du kan give din baby fennikelte. Hvis du som mor ammer, og selv drikker fennikelte, så får din baby fennikel via dig.
 3. Kogt afkølet vand – det må din baby drikke af en sutteflaske eller en lille kop. Mange siger det har hjulpet deres barn.
 4. Prøv at lægge din baby på ryggen og cykle forsigtigt med benene på ham eller hende.
 5. Babysvømning eller babygymnastik kan virke befordrende på fordøjelsen og forebyggende i mange tilfælde. Som hos voksne er motion også godt for babyer!
 6. Varmen fra en af jer forældre, der ligger hånden på maven af barnet, hjælper også nogen gange en lille med ondt i maven. Andre varmer en ble i mikroovnen og lægger på deres babys mave. Se hvad der virker for dig.
 7. Når din baby ligger på ryggen, så pres forsigtigt begge ben op mod maven og hold dem her lidt tid.
 8. Og så kan du få hjælp af mig, for det er ikke nogen hemmelighed at mange babyer er blevet deres forstoppelse kvit ved at blive behandlet af en zoneterapeut med speciale i babyer og småbørn.
 9. Babymassage er også befordrende for tarmbevægelserne, det der også er kendt som peristaltikken, og giver velfungerende fordøjelse.
 10. Prøv også gerne et varmt bad – det kan virke forløsende for mange babyer.
 11. Sidst, men ikke mindst – økologisk sveskesaft! Jeg kender i den forbindelse til en historie om en lille pige, der fik lactulose og bare fik det dårligere og dårligere. På en amerikansk chat fik hendes mor ved et tilfælde kontakt med en dansk kvinde, som boede i USA og vidste noget om babyer og forstoppelse. Hun gav hende en opskrift på sveskesaft, som jeg har fået lov til at dele med dig.

 

Opskrift på sveskesaft

 • Seks økologiske svesker koges ud i en halv liter vand.
 • Mosen filtreres gennem kaffefilter.
 • Sveskesaften kan holde en uge i køleskab.
 • Lav eventuelt blot en halv portion.
 • Giv dit barn 20 ml. i døgnet i to dage.
 • Herefter hold behandlingen ved lige med 10 ml. om dagen = to x fem ml. to gange om dagen.
 • Kan fortyndes op med vand 1:1.

 

Datteren fik sveskesaften, da hun var mindre end to måneder gammel, men både barn og mave fik det godt af den. Måske kan den også hjælpe din baby.

Og nu spørger jeg så dig – mangler jeg noget på listen? I så fald er du meget velkommen til at dele dine erfaringer med os andre i kommentarfeltet. Og jeg hører også meget gerne om dine oplevelser med forstoppede babyer generelt.