Close
Hjælp – hvad gør du, når din baby har mavekneb?
facebook pinterest twitter

Hjælp – hvad gør du, når din baby har mavekneb?

stress-a 24 september 2014, 10:56

Baby med mavekneb

Når jeg er ude og besøge en familie er mit første spørgsmål altid – ”hvorfor har I kontaktet mig”? Det svar jeg oftest får er, at det er fordi babyen har mavekneb.

Det er ikke altid folk kalder det mavekneb, men ondt i maven, mavesmerter, maveproblemer – det dækker alt sammen over det jeg kalder for mavekneb.

Når folk beskriver problemet for mig, så siger de alt fra at deres barn krymper sig sammen, presser uden der kommer afføring ud, trækker benene op under sig hele tiden, bliver meget rød i hovedet, knytter hænderne, virker til at have ondt, græder og til tider ligefrem skriger.

Mange gange alle fænomener samtidig. Nogen børn har ligefrem så ondt, at de vågner med et skrig. Prutterne lugter også ofte ret grimt og generelt sover et barn med mavekneb uroligt.

Det hjælper af gode grunde at kontakte en fagperson som jeg selv, men der er også andre ting du selv kan gøre for at lette problemet.

 

Her er fem gode ”her og nu råd” til at lette en situation, der ofte er ret ulidelig for både barn og forældre.

 

Tænk over din vejrtrækning

Tag nogle dybe vejrtrækninger og tænk generelt og så ofte som muligt over at tage rolige dybe ind- og udåndinger. Når dit barn har ondt og bliver ked af det, så gør det ondt i hjertet på dig som mor eller far. Så tænk over din egen vejrtrækning. Hvor underligt det end lyder, så kan det tage toppen af gråden at du selv trækker vejret roligt – og dermed selv finder mere ro.

 

Læg din varme hånd på dit barns mave

Læg din varme hånd på din babys mave og hold den der. Hvis jeg har ondt i maven, så sætter jeg pris på at have noget varmt om min mave, måske et tæppe eller min egen varme hånd. Dét er ikke anderledes for små mennesker.

 

Skub din babys ben op til din babys mave

Jeg hører tit folk foreslå andre at cykle barnets ben, når de har ondt i maven. Det hjælper også af og til. Men endnu bedre er det ofte, hvis du stille og roligt presser din babys knæ op mod babys mave og holder dem der lidt tid. Når du selv er på toilettet, så ligger du heller ikke udstrakt – så sidder du typisk på toilettet og krummer sammen om maven.

 

Tænd for føntørreren

Er den helt gal, så tænd for føntørreren. Den skaber næsten med garanti ro hos et lille barn. Lyden fra føntørreren svarer til lyden i mors mave og den lyd vækker minder hos en baby. Jeg har hørt om babyer, der er blevet lagt under emhætten og hjem hvor støvsugeren bliver brugt ekstra flittigt – alt sammen noget der har givet ro til babyen. Er du på farten, så kan hjælpen være noget så simpelt som at downloade en app der hedder ”white noise baby”.

 

Find yogabolden frem

Min erfaring siger mig, at mange har en af de store yogabolde til at sidde på et sted i huset – ofte i kælderen eller på loftet. Find den frem eller køb en for nogle få hundrede kroner. Den kan gøre en unik forskel for mange små børn. Brug den til at sidde og hoppe blidt på – sammen med dit barn. Som jeg plejer at sige, hvis det stod til din baby, så ville den i Tivoli hver dag, hvis det var muligt. Inden en baby kommer til verden, så ”hopper” den nemlig rundt inde i din mave.

 

Når først en baby er kommet ud af sin mors mave, så bliver den ofte i allerbedste og kærligste mening ”pakket ind i vat”, men babyer kan godt tåle blide bevægelser – herunder lette hop sammen med mor eller far på yogabolden. Som bonus er yogabolden også med til, at du passer bedre på din ryg. En gyngestol kan være et fint alternativ til en yogabold, hvis du ikke har adgang til en sådan – bare det er noget der kan give bevægelse.

 

  • Hvad er dit bedste råd til andre forældre der har en baby med mavekneb?