Sådan lindrer du babys ømme gummer

ømme gummer stang, tandfrembrud, lindring,

Ømme gummer / ondt for tænder / tandfrembrud / smerter / gråd / TRÆTTE FORÆLDRE / HVAD GØR MAN???? 

Begge mine børn har været lynhurtige til at få tænder og dermed også ømme gummer. Nellie på 11 måneder har på nuværende tidspunkt 8 tænder og flere er på vej. De er sylespidse, sådan nogle tænder! Forestil dig lige, at DU skulle have små knive til at bore sig igennem dit tandkød? Indefra???  Og ikke hurtigt, næ nej – sådan en modbydelig, langsom smerte, som står på i månedsvis. (Ja, jeg ved godt at du har prøvet det – vi har lissom alle været der, men ikke mange kan huske det, tror jeg;) 

Måske man kan sammeligne “ømme gummer” med en ond tandpine? Det er vel egentlig lige nøjagtig dét det er. En frygtelig tandpine, som man bare må vente på driver over. 

Man kan godt blive desperat, når baby har ømme gummer!

Baby kan nemlig ikke tale. Mest bare hyle og være irritabel, omklamrende og ked af det. Og det er godt nok synd. Virkelig synd. Men som mor til sådan et lille elskeligt vredesmonster, vil man gerne have noget der kan fikse problemet – og dermed baby. Og dermed ens nattesøvn og dagligdag i det hele taget, ik?

Så jeg gik i gang med at Google. Og Pinterest’e. Og ved I hvad? I lille Danmark er vi altså bare totalt bagud. Her kan man til nøds få en gummi bide-ring, og hvis man er heldig, nogle beroligende gumme-dråber i en helsebiks. 

I andre lande er der nærmest et helt marked for “Teething Biscuits” – sådan lyder det i hvert fald, hvis man skal tro på diverse udenlandske blogs. Så derfor er der selvfølgelig gået  Pinterest sport i at producere sine egne “Gumme-Kiks”, i stedet for at købe de industrielt producerede supermarked varianter. Ja ok – lucky you, tænkte jeg – og kastede mig så desperat over diverse opskrifter i manglen på et quick fix fra den begrænsede babyhylde i Netto.

ømme gummer stang, lindring, ondt for tænder, tandfrembrud

Den bedste opskrift på lindring af ømme gummer

…findes sikkert ikke. Og efter flere (læs: riiiiiigtig mange) forsøg med diverse DIY Teething Biscuit opskrifter fra nettet, begyndte jeg at miste troen. Jeg syntes, at alle opskrifterne kiksede i deres forsøg på at lindre noget som helst. Nellie bed dem bare i småstykker, og fortsatte så sin vante utilfredse knurren. Jeg kunne ligeså godt have stukket hende et stykke knækbrød eller et stykke pap! 

Men så pludselig faldt jeg over det her fuldkommen triste billede på Pinterest, i dårlig opløsning, dårligt lys og i det hele taget bare amatøragtigt i forhold til hvad der ellers pryder mine tavler derinde. 

Og så så jeg lyset. Her var der nemlig en kvinde, som syntes præcis det samme som jeg om alle de andre opskrifter – “they didn’t do the job!” I stedet havde hun løsningen, og den vil jeg hermed viderebringe til alle jer andre desperate forældre. Du kan se den originale opskrift HER.

It’s not rocket science

Men opskriften er dog alligevel en smule … ikke kompliceret .. farlig? Lad mig bare sige det sådan her; brand kan opstå, hvis ikke du følger trinene nøje. Men hvad gør man ikke for at få sin glade baby tilbage? 

Hvis du følger opskriften, ender du med en  hård brødstang, som passer perfekt i babys hånd, som baby kan sutte på og gnave i uden den smuldrer, og som oven i købet smager dejligt. Nellie kravlede veltilpas rundt med sin Ømme Gummer Stang og holdt regelmæssige pauser, hvor hun lige sad og gnavede, ganske intensivt. ømme gummer stang, tandfrembrud, lindring

Du skal bruge en mikroovn, eller dur det ikke. Så skal du bruge noget brød og en eller anden form for babys foretrukne frugtmos. Jeg brugte den der klemmepose-smoothie-ting med jordbær og æble. Du kan også lave noget selv, hvis du orker, eksempelvis æblemos.

 

Ømme Gummer Stang

Ingredienser

 • 1 skive lyst, blødt brød 
 • 1 klat frugtmos **Eksempelvis hjemmelavet æblemos eller købemos/smoothie 

Sådan gør du

 1. Tag en skive brød og skær skorperne af.
 2. Pres brødet fladt med dine fingre.
 3. Smør frugtmos på brødet.
 4. Rul brødet hårdt sammen med fingrene.
 5. Skær enderne af.
 6. Sæt nu din stang i mikroen og giv den 10 sekunder af gangen i ca 1-2 minutter. Tag den ud mellem hver omgang og pres evt siderne sammen, hvis de er ved at løsne sig. 
 7. Når stangen føles hård, tager du den ud og lader den køle ned. Under nedkølingen bliver den endnu hårdere. 
  OBS Jeg gav min stang 6 omgange. Det var perfekt. Havde jeg givet den een mere, tror jeg den var begyndt at ryge. Derfor er det MEGET vigtigt, at du tager den ud og holder øje med hvordan den ser ud løbende.
 8. Giv den til baby når den ikke er for varm længere:)
 9. Læn dig tilbage og nyd (forhåbentlig!) roen sænke sig…

Vil du også bare gerne bage noget lækkert til din baby? Så tag et kig på de her 4 forskellige slags sunde pandekager. De smager goooodt!