Close
Hulahopring: God eller dårlig træning efter fødslen?
facebook pinterest twitter

Hulahopring: God eller dårlig træning efter fødslen?

superfitmor 12 januar 2016, 10:20

Jeg bliver jævnligt spurgt om min holdning til at bruge hulahopringen til træning af mavemusklerne efter, man har født. Generelt er jeg ikke så vild med at bruge hulahopringen i mavetræning, når man har delte mavemuskler eller til efterfødselstræning i det hele taget. Her er hvorfor:

 

Hulahopringen er hård kost for bækkenet

De mange gentagne rotationsbevægelser med bækkenet kan føre til overbelastningsskader i et bækken, der for nyligt har været under hormonel påvirkning af graviditet og hvor de små led derfor ofte stadig er lidt bløde.

Dette gælder uanset, om man havde bækkensmerter eller var ramt af decideret bækkenløsning under graviditeten. De bløde led hænger ved i en rum tid efter fødslen. Så længe man måske oven i købet også ammer, vil den hormoncocktail, der gør det muligt for os at danne mælk (ikke relaxin, der var ansvarlig for de bløde led under graviditeten), fortsat gøre alle kroppens led lidt blødere end normalt.

 

Brug ikke hulahopringen ved delte mavemuskler

I forhold til delte mavemuskler er hulahopringen heller ikke god. En af de vigtigste ting, når vi genoptræner mavemusklerne og lukker en rectus diastase (delte mavemuskler) er, at vi har fuld kontrol og er sikre på, at den inderste mavemuskel bliver aktiveret ordentligt. Samtidigt er det vigtigt, at vi bruger åndedrættet og bækkenbunden optimalt – i træningen og i hverdagen.

Når der er tempo og ekstra belastning på, som der er med hulahopringen, så er dette tæt på umuligt med mindre, man har en meget stærk kerne og eminent kropskontrol – hvilket de færreste nybagte mødre og/eller folk med delte mavemuskler har.

Når mange alligevel synes, at hula hop-træningen kan mærkes, er det typisk, fordi man ubevidst kommer til at spile maven lidt ud, mens man forsøger at spænde op (og det gør man jo, fordi der er ekstra vægt i hulahopringen og man automatisk forsøger at “afværge slagene” fra ringen – lige som hvis man beredte sig på at blive slået i maven. Længerevarende brug af hulahopringen kan således give blå mærker omkring talje og mave – efter min mening ikke et tegn på god træning).

 

Maven trænes til at blive en stærk tønde – ikke et kompakt korset

Problemet er, at især nybegyndere og folk med svage kernemuskler (aka nybagte mødre og især dem med delte mavemuskler) kommer til at holde vejret og/eller tage meget overfladiske vejrtrækninger, når de træner med hula hopringen. Det gør, at vejrtrækningsmusklen – der sidder i bunden af brystkassen – hele tiden er fladet ud (som når vi trækker vejret ind). Når vi holder vejret, returnerer åndedrætsmusklen ikke helt, som den ellers bør gøre, når vi puster ordentligt ud og derved samtidigt kan spænde optimalt i kernemusklerne.

Man kan derfor sige, at vi nemt kommer til at træne med en lidt udspilet mave. Musklerne føles muligvis ømme bagefter. Men vi kommer til at træne dem til at være stærke ude i den udvidede stilling fremfor inde, hvor korsettet er strammest og mest kompakt – hvilket giver den bedste stabilitet og funktionalitet – og på sigt også den smalleste talje.

Så for at opsummere: Det er de mange gentagne rotationsbevægelser, der kan være skidt for bækkenet efter fødslen. Og det er den ekstra belastning og det relativt høje tempo, der gør hulahopringen uegnet at bruge i forbindelse med genoptræningen af delte mavemuskler. Desværre … for det er jo ellers ret sjovt at bruge hulahopringen.

 

Kan du alligevel ikke lade være?

Hvis du absolut ikke kan lade din hulahopring ligge, så følg i det mindste disse enkle råd, når du træner med ringen i første måneder efter fødslen:

  • Brug ikke de tungeste hulahopringe.
  • Træn kun med ringen i korte intervaller. Max et par minutter ad gangen!
  • Har du delte mavemuskler, så prøv alligevel at lade hulahopringen ligge. Der findes masser af effektive øvelser, der samler delte mavemuskler (rectus diastase) – så brug hellere tiden på disse øvelser 🙂

 

Læs mere om delte mavemuskler her

Test dig selv for delte mavemuskler (rectus diastase)

 

  1. Mor træner med hulahopring – men er det god træning efter fødslen?