Julegaver – fælleseje eller særeje?

Tvillinger pakker julegaver op

Er du i tvivl, om dine tvillinger skal have ens eller forskellige julegaver?

  • Vil du gerne undgå misundelse ved at give dine tvillinger ens legetøj?
  • – men på den anden side, vil du også gerne lære dine tvillinger at dele?

Jeg mener, at svaret en ‘personlige eller fælles gaver’ afhænger rigtig meget af børnenes alder:

0-2 år:
Tvillinger i den alder vil med jævne mellemrum – læs: meget tit – tage legetøjet fra hinanden. Også selvom de har dobbelt af det hele.

Det handler mest om deres almindelige udvikling, hvor dén ting, bror, søster eller et andet barn har i hånden, er ekstra spændende – uanset om man har det samme selv.


2-6 år:
Mange tvillinger i denne alder vil få mest ud af at få forskelligt legetøj, simpelthen fordi at udvalget af legetøj vil blive dobbelt så stort. Hvis man fx leger med Lego eller Playmobil, så giver det jo flere legemuligheder, hvis man både får fx et sørøverskib og en indianerborg – i stedet for to ens.

Større og personlige ting – fx cykel, dukke og dukkevogn, traktor, pc m.m. – har man et personligt ejerskab til, så her skal tvillinger også have hver deres.

Fx har en dukke jo også (sjældent) to mødre og en cykel skal man helst ikke køre to på – og der er jo heller ingen grund til, at man har to spil ludo, to helt ens ”børnebiblioteker” og to ens sæt kaffestel.

Hvis du kan mærke, at en af tvillingerne bliver ked af ikke at have fået det samme som medtvillingen, så kan det selvfølgelig være en ide – måske i en periode – at de får det samme. Men ofte kan børnene, jo ældre de bliver, godt se fordelen ved at have dobbelt udvalg, så længe de også har noget, der er deres personlige ejendom.


7-12 år:
Når børn bliver ældre, begynder mange af dem at sammenligne priser på de gaver, de får. Er dine tvillinger i den alder, så snak med dem om, hvad der er vigtigst for dem: At få for samme beløb, at få samme antal gaver, eller at få det, de hver især ønsker sig (indenfor et vist beløb, selvfølgelig).

Det er meget vigtigt med tvillinger, at de får ‘de samme muligheder’ – men det er ikke nødvendigvis det samme, som at de får de samme ting.


Dit eller mit?
Nogle tvillinger har svært ved at dele legetøj – andre har ingen problemer.

Der er stor forskel på tvillinger, og det er svært at vide på forhånd, hvordan ens tvillinger får det på det punkt.

Nogle tvillinger har lettere ved at dele med en legekammerat end med medtvillingen, mens andre kun vil dele med medtvillingen.

Men tag ikke fejl – selvom tvillingerne ikke skulle have problemer med at dele og ikke udadtil opdeler deres legetøj i ‘mit’ og ‘dit’ – så har de helt styr på, hvem der er ejermand til hvilket legetøj. I tilspidsede konfliktsituationer vil ejerskabet sikkert være med til afgøre en strid.


Hvad må gaven koste?
Nogle mener, at ”Hvis Per får en fjernstyret bil, så skal Pia have en gave til nøjagtig samme beløb, selvom hendes ønskedukke måske kun koster det halve”.

Det synes jeg er noget pjat, i hvert fald når børnene er små og er ligeglade med prisen. Det ændrer sig først, når de bliver ældre.

Jeg synes fx ikke, at Pia skal have tre mindre gaver blot for at beløbet skal være lig med Pers ene dyrere gave. Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed over ‘forskelsbehandlingen’ – den vil sikkert udligne sig, som årene går.


“Hvad har du fået?”
Når dine tvillinger skal åbne deres gaver – og gaverne er ens – så er det en god idé, hvis børnene sidder med ryggen til hinanden, mens de åbner. Ellers forsvinder spændingen ved at pakke op for den, der åbner sin gave sidst.


Nyd julen
Når alt det er sagt, så prøv at slappe af, og nyde julen med al sin hygge og samvær. Og glæd dig over, at du om kort tid skal se glæden i dine ungers øjne, når de ser, hvad julemanden har haft med til dem.

Glædelig jul til dig og dine!

/Joan