At vinke eller ej…

baby waving

Hej, kan I se mig vinke?

Det gør jeg rigtig meget for tiden og det er der mange årsager til. Jeg vinker fordi jeg kan, fordi det føles sjovt og fordi jeg bliver så glad når nogle vinker tilbage. Jeg har længe vidst, at jeg er ret godt kørende rent udviklingsmæssigt, men det er først lige gået op for mig, at ikke alle omkring mig har lært at vinke endnu. Og fordi jeg går så meget op i systemer for tiden, har jeg besluttet mig for at få styr på hvem der kan vinke og hvem der ikke kan. Det er pænt forvirrende og jeg har svært ved at forstå logikken. Jeg deler lige nogle af mine observationer med jer.

Nogle børn kan vinke selvom de er mindre end mig, andre børn kan ikke selvom de er større end mig. De børn der har lært at vinke bliver super glade, når jeg vinker til dem og de skynder sig at vinke tilbage. De børn der endnu ikke har lært det smiler og kigger nysgerrigt på mig. Jeg tror måske, at de prøver at lure mig kunsten af….. smart! Det er også sådan jeg gjorde.

Langt de fleste voksne har heldigvis lært at vinke og er lynhurtige til at smile og vinke tilbage til mig, når jeg sender dem det bedste og mest charmerende vink jeg mestrer. Nogle ganske få voksne har ikke lært at vinke endnu (Eller har de glemt det? Måske er det muligt at glemme hvordan man vinker) og jeg tror, at de er flove over det for de vender ansigtet bort eller ser lidt fraværende ud når jeg vinker til dem. Med lidt øvelse er jeg helt sikker på, at de kan få det lært.

Nogle dyr kan vinke tilbage, men de fleste kan ikke. Og det er ikke engang sådan, at de store kan og de små ikke har lært det endnu. Det ville ellers have givet god mening, synes jeg. Store langsomme hunde med kloge øjne kan IKKE vinke, men bittesmå travle gråspurve vinker ivrigt tilbage og endda med begge vinger på én gang. Sjovt ikke?

Biler, busser og flyvemaskiner kan ikke vinke, det er helt sikkert! Jeg har vinket til dem alle sammen og ikke én af dem har vinket tilbage. Til gengæld har de blinket til mig nogle gange og det er også ret venligt.

Mit legetøj vinker ALDRIG tilbage….. sådan er det bare.

Men vinkeriet er jo bare én af de mange, mange ting jeg er ved at sætte i system for tiden og jeg har vanvittigt travlt, så nu vil jeg smutte for denne gang (vinker).

Fra Den Vidunderligste Baby

 

Systemernes verden

Ved det tiende spring bliver dit barn i stand til at opfatte og håndtere ‘systemer’. Han er nu i stand til at forstå en verden af principper. Han anvender ikke længere principper så stringent som før. Han er nu i stand til at justere principper i forhold til skiftende omstændigheder. Han begynder også at forstå, at han kan vælge, hvordan han vil være: ærlig, hjælpsom, omsorgsfuld, tålmodig osv. eller han kan vælge at være det modsatte. Fra denne alder begynder han at udvikle en tidlig form for samvittighed ved systematisk at opretholde sine værdier og normer.

Det system som din tumling lever i dag ud og dag ind, og det som han oplever mest, er systemet “mig”. Når han træder ind i en verden af systemer, begynder han at udvikle en forståelse for sig eget jeg. Din tumling begynder nu at forstå, at mor og far er to personer, der ikke hænger sammen. Han begynder at bruge termer som “du” og “mig”. Din tumling begynder at opdage, at han er del af en familie, og at hans familie er anderledes end hans vens familie, og at hans hus er anderledes end naboernes hus osv.

Du kan læse om de 10 forudsigelige mentale udviklingsspring, også kaldet Tigerspring, i bogen “Vidunderlige Uger”. Bogen er skrevet af forsker parret Frans X. Plooij, Ph.d. og Hetty van de Rijt, Ph.d. og er baseret på over 35 års forskning i forældre-barn interaktioner.

Bogen kan købes fordelagtigt her på min-mave og du kan læse mere om de vidunderligste uger på www.vidunderligeuger.dk