Hvis bare jeg kunne forstå dig…

shutterstock_33928708

Hvis bare jeg kunne forstå dig…

 

Hvor fantastisk ville det ikke være, at kunne forstå vores guldklumper når de lander i vores arme? At alt hvad de prøver at kommunikerer til os, ville vi kunne forstå og handle derefter. Vi ved jo fra os selv hvor fantastisk det er at blive forstået, selv som voksne. Og især når vi ikke engang behøver at sige noget for at blive forstået. Værdien af at blive forstået og at forstå er så grundlæggende for os og derfor gør vi med rette alt for at forstå vores børn, så vi kan blive de bedste vejvisere for dem.

Det kan være så svært, at skelne hvad der er hvad i starten. Er du sulten?, Har du brug for at blive skiftet? Skal du sove?. Heldigvis lærer vi hurtigt, os forældre, at skelne mellem de små nuancer der er i gråden og dermed lærer vi hvad der er hvad.

Så sker det, at lige pludselig som vi tror, at vi har forstået det hele, så er det at de kære guldklumper fra den ene dag til den anden opfører sig helt anderledes end normalt og det føles som et helt andet barn end igår. De græder, vil ikke spise på samme måde som de plejer og er meget mere omklamrende. Lige der så kan man bare blive overvældet af følelsen af… hvis bare jeg kunne forstå dig. For hvis jeg kunne forstå dig, så kunne jeg hjælpe dig.

De perioder er det så dejligt at vide, at det er noget helt biologisk der foregår og hele det skift betyder at der er en god udvikling igang. Din kære guldklump er ganske enkelt igang med at forstå mere af verden.

De kære tigerspring er igang, og når de sker er det så dejligt at vide, at det er det handler om, for så har vi alle chancen for at forstå . Og selvom vi ikke helt forstår HVAD vi kan gøre, så kan vi rumme meget mere vidende at det er en svær fase… for det er jo noget vi allesammen kender til.

 

De vidunderligste hilsner

Vidunderlige uger Teamet

 

Tigerspring

Et spring er en pludselig forandring i barnets mentale udvikling. Det fortæller, at der sker et fremskridt. Udviklingsspring forekommer hos alle sunde børn omkring de samme alderstrin, hos den ene i stærkere grad end hos den anden. De sker i forbindelse med forandringer i hjernen, der medfører en ny opfattelsesevne. Et spring består af to faser:

  1. Den vanskelige periode, som er kendetegnet ved, at barnet er mere omklamrende, grædende og humørsvingende, end det plejer. Barnets udvikling kan stå stille eller måske endda gå tilbage. Forældrene kan blive bekymrede eller endda irriterede.
  2. En periode, hvor der bliver gjort nye opdagelser, eller hvor tingene bliver gjort på en ny måde. Barnet har fået helt nye interesser og er blevet mere selvstændigt.

 

Om de Vidunderlige Uger

Du kan læse om de 10 forudsigelige mentale udviklingsspring, også kaldet Tigerspring, i bogen “Vidunderlige Uger”. Bogen er skrevet af forsker parret Frans X. Plooij, Ph.d. og Hetty van de Rijt, Ph.d. og er baseret på over 35 års forskning i forældre-barn interaktioner.

Bogen kan købes fordelagtigt her på min-mave og du kan læse mere om de vidunderligste uger på www.vidunderligeuger