En forklaring på dit barns søvnproblemer

Vidunderlige uger

Et af de største problemer, nybagte forældre over hele kloden oplever, er mangel på søvn. Jeg bliver ofte spurgt til råds om dette emne af klatøjede mødre, der godt vil have nogle tricks til ”endelig” at give deres kære små lidt søvn.

Mange forældre er desperate for at løse deres barns søvnproblemer, men de føler sig ofte magtesløse og ved ikke, hvad de skal gøre. Jeg fortæller dem først og fremmest, at ”I er ikke alene om det!” Men i stedet for tricks er det måske på sin plads med en forklaring på, hvorfor dit barn ikke sover.

Søvn i løbet af en stormfuld periode:

Dit barns verden ændrer sig helt og aldeles og pludseligt, når det gennemgår et mentalt udviklingsspring. (For yderligere forklaring af de mentale udviklingsspring se mine tidligere blogindlæg.) Dit barn har ikke bedt om denne forandring og har ingen indflydelse på den, men pludselig er alting anderledes! Barnet bliver uroligt, og det afspejler sig også i dets søvnmønstre. Hvert enkelt barn reagerer forskelligt. Et barn holder næsten helt op med at sove, et andet sover måske mindre om natten og mere i løbet af dagen, men et tredje gerne vil sove, men er ude af stand til det. Her er lidt insiderinformation til dig om søvnmønstre under et udviklingsspring.

Hvor meget søvn har et barn brug for?

Ikke alle børn er ens, og søvnbehov kan være forskellige. Hvor mange timer, vores hjerne og nervesystem har brug for med henblik på hvile, er meget individuelt. Det er også tilfældet for din baby, tumling og dit førskolebarn. Men selvfølgelig er der gennemsnitlige behov.

Som ufødte sover børn i gennemsnit 23 ud af 24 timer. Kort efter fødslen sover det gennemsnitlige barn ca. 16 timer om dagen. Søvnens længde varierer imidlertid mellem 10 og 23 timer! Et fire år gammelt førskolebarn sover normalt 12 timer i træk og tager en eftermiddagslur på en til to timer.

For travl til at sove i løbet af et mentalt udviklingsspring (stormfuld periode):

Nogle børn har en så stærk naturlig trang til at mestre diverse færdigheder efter at have gennemgået et udviklingsspring, at de ikke har tid til at sove, før de har fået styr på dem. EN sådan opførsel kan allerede observeres i en tidlig alder.

Disse børn under ikke sig selv nogen søvn, før de har nået deres mål. Det kræver meget af dem – og af dig! Det er en personlig egenskab, der kan være meget nyttig senere i livet, men i denne tidlige alder må børn nogle gange beskyttes mod denne egenskab og de krav, de lægger på sig selv.

Prøv i stedet at lægge vægt på at få afprøvet ting. Ros barnet for dets indsats uanset resultatet. På den måde distraherer du dit barn. Hvis du finder ud af, at det kræver for meget af barnet, så tag en pause. Få barnet ud af det krævende miljø et stykke tid og lav noget mere afslappende sammen med det som at læse en bog.

Hvordan kan du hjælpe dit barn i løbet af et mentalt udviklingsspring:

Der er ingen trylleformular, der kan få dit barn til at falde i søvn. Gid der var!

Du kan imidlertid hjælpe dit barn ved at give det muligheden for at synke eller vænne sig til de nye evner, der har indfundet sig i forbindelse med det seneste udviklingsspring. Tag det helt roligt i de dage, hvor dit barn gennemgår et udviklingsspring. Undlad krævende aktiviteter og lad barnet hvile sig et par dage. Det kan være noget rod at ændre din kalender for barnet, men i det lange løb vil dit barn – og du – blive mere afslappet og få mere ro i sindet.

Læs mere i bogen ”Vidunderlige uger”