Hvad kan dit barn se?

Vidunderlige_uger_hvad_kan_dit_barn_se

Så skarpt kan dit barn se: Der findes ret mange myter om, hvad en baby kan se. Mange mennesker tror, at alle babyer er farveblinde eller næsten ikke kan se. Det er ikke rigtigt. Efter at have gennemført det femte udviklingsspring (efter fem uger, springet ”sansningernes verden”) kan dit barn faktisk se ret godt. Men for at forstå hvordan synet på verden har forandret sig for dit barn efter dette udviklingsspring, vil jeg først forklare, hvordan barnet så tingene før.

Et barn, der kommer til verden uden øjensygdomme, bliver født med et par velfungerende øjne. Alt fungerer, men det betyder ikke, at disse øjne også kan se og transmittere, hvad barnet ser – og hvordan det ser alting – til hjernen, ligesom en voksens øjne ville.

Et nyfødt barn kan endnu ikke tilpasse sine øjne til eller fokusere på enhver afstand. Det kan kun se klart ca. 20-30 cm frem. Barnet ser også resten, jo vist, men det er alt sammen meget tåget. Efter at have gennemført udviklingsspringet ”sansningernes verden” bliver barnet imidlertid i stand til at fokusere på længere afstande. Endda helt op til 75 cm! Dets ”skarpe visuelle verden” bliver godt tre gange så stor.

Tænk, hvis det skete for dig … Forestil dig, hvis du kunne se alting tre gange skarpere. Mens du kørte på cykel, ville hvert et græsstrå, du passerede – plus dem i horisonten – være så skarpe, at det ville skære i øjnene. Det ville være ret vildt, ikke sandt? Tænk på, hvilken indflydelse, det ville have på dig. Ville du miste din proportionssans og afstandsbedømmelse? Som voksen kan du tænke over disse forandringer og reflektere over dem. Men det kan et lille barn ikke. Det er hårdt for det med denne type forandringer.

Så hvad kan du gøre? Hjælp dit barn med at opdage dets nye verden via synet. Barnet vil kigge længere tid på de ting, der interesserer det, og jo klarere farverne er, jo mere fascinerende er det! Barnet vil også være glad for stribede og kantede objekter. Og selvfølgelig for at kigge på dig.

Mens du og dit barn bevæger jer rundt, vil du finde ud af, hvad barnet bedst kan lide. Giv det tid til at kigge godt på tingene og glem ikke, at barnets fokuseringsområde er ca. 30 cm dybt. Nogle børn kan godt lide at kigge på de samme ting igen og igen, mens andre keder sig, hvis de ikke hele tiden får noget forskelligt at se. Hvis du bemærker, at dit barn begynder at kede sig, så vis det nogle ting, der ligner dem, det godt kan lide, men alligevel er en smule anderledes.