Hvad ligger bag klynkeriet?

klynkeri

Børn klynker ikke uden grund.

af Frans Plooij

 

Som den amerikanske forfatter F. Scott Fitzgerald har sagt, kræver det et geni at kunne klynke på en tiltalende måde.

Inden vi giver vores kære små en for stor del af æren, så bør vi nok huske, at et barn aldrig klynker uden grund. Det er rigtigt, at det nogle gange sker, fordi barnet skærer tænder eller måske har ondt i maven. Men for det meste af tiden er det bare en undskyldning, du måske hører fra folk omkring dig.

  • Det er vigtigt at huske på, at klynkeri er noget ganske andet end gråd. Det er et konstant angreb på din sjælefred. Og når dit barn klynker, er den sjælefred sommetider meget svært at opnå.

 

Vores første indskydelse som forældre er at prøve at stoppe klynkeriet så meget og så hurtigt som muligt. Sommetider er det fordi, klynkeriet bare bliver ved og ved, men – når det kommer til stykker – er det ofte på grund af vores egne frustrationer som forældre. Grunden til, at det er svært at finde ud af er, at I holder uendelig meget af jeres barn. I ønsker, at det skal være lykkelig, og I bliver frustrerede over, hvis I ikke kan give barnet det, der skal til for at gøre det lykkelig.

  • Derfor, min kære forældre, er det er så vigtigt, at I ved, hvad der foregår inde i hovedet på jeres barn. Når I har fundet ud af det, kan I give barnet det, det klynker efter.

 

Det kan lyde svært, men det er det egentlig ikke.

Vores research fra hele kloden viser, at børn gennemgår 10 store, forudsigelige, aldersrelaterede forandringer – eller udviklingsspring – i løbet af de første 20 måneder af deres liv. Børn gennemgår disse stormfulde perioder, med hver deres tilhørende omklamrende perioder i begyndelsen, omkring de samme tidspunkter i deres liv, omkring henholdsvis 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 og 75 uger efter terminsdatoen. Hvornår perioderne præcist begynder kan variere med et uge eller to, men I kan være sikre på, at de vil finde sted. Disse uger kaldes de ”vidunderlige uger”. Læs mere om udviklingsspringene her.

Med hver enkelt af disse drastiske spring fremad i jeres barns mentale udvikling, sker der store forandringer i den lille guldklumps hjerne. Jeres barn føler, hører og ser ting, det ikke har opfattet på samme måde før. Det er som om, at det træder ind i en helt ny verden. Jeres barn bliver bange og vil gerne klynge sig til mor og far. Derfor klynker det for at få opmærksomhed, og fordi det er bange.

Hvis du har styr på, hvilke nye ting dit barn nu forstår, gør du det lettere for barnet at foretage dette spring i dets mentale udvikling. (I Vidunderlige uger beskriver jeg de bedste ting og lege, I kan anvende og foretage jer sammen med jeres barn i forbindelse med hver enkelt spring.) Barnet vil ikke blot få det bedre og være mere mentalt stimuleret, men det vil også klynke mindre og mindre. For at sige det på en anden måde er det en win-win-situation for både barnet og forældrene.

Så hvad skal I gøre?

For det første vil jeg fortælle jer, hvornår de vidunderlige uger finder sted, og hvordan I skal tackle dem! For at I skal kunne gøre det på den bedste måde, så husk at gå ind på www.vidunderligeuger.dk for at få mere information.

Og så vil jeg foreslå, at I sætter jer ind i, hvilken ny hjernekapacitet jeres barn vil have efter at have gennemgået et udviklingsspring. Når I har styr på det, får I en større forståelse for jeres barn og kan se verden gennem dets øjne. Den forståelse vil også gøre jer til en bedre guide for jeres barn, når det skal træder ind i denne ”nye verden”.

Til slut kommer her lidt råd, der kan være med til at redde jeres mentale helbred:

  • Kig godt og grundigt på alle de fotos, I har på jeres telefon. Det vil hjælpe jer med visuelt at huske de glade stunder, når I er på det stadie, hvor I simpelthen ikke kan klare mere.

 

  • Efterlad det hele, som det er, sørg for at få noget ægte kvalitetstid med jeres barn. Gå en tur ud i verden. Lad mobilen blive hjemme, ingen e-mail, ingen forstyrrende elementer. Bare dig og dit barn sammen.

 

  • Tag en enkelt ting ad gangen … eller tæl ned til sengetid.

 

Besøg vores hjemmeside www.vidunderligeuger.dk og læs meget mere om klynkeri, gråd og de 10 store mentale udviklingsspring.