Hvordan din babys hjerne vokser

 

Naturen er forunderlig. Det er jeg sikker på, I allerede har oplevet som nybagte forældre. Men de evner, babyer er født med, holder aldrig op med at fascinere mig.

Når en baby bliver født, er den fuldstændig i stand til at sanse ”hvad” – som varmt, koldt, højt, lyst – og ”hvor meget”. En baby, som ligger på sin mors mave, vil bevæge sig rundt og søge efter mere varme, indtil den finder det varmeste sted: brystvorten. (Det kan tage op til en time, har en test vist).

”Hvor meget”-opfattelsen opstår måske endda før fødslen; vi kalder det ”intensitet”. ”Hvad for en slags”-opfattelser dukker op lidt senere – vi kalder dem ”sansninger” eller ”sanseindtryk”.

En gang imellem bliver jeg spurgt, hvad vi mener, når vi taler om ”mental udvikling” og ”spring i den mentale udvikling”, når det handler om at beskrive, hvad der sker i din babys hoved. Fra et videnskabeligt perspektiv mener vi den naturlige udvikling af hjernen og hele nervesystemet, som udvikles fra et par neuroner som der er i fosterstadiet, til den voksnes fuldt funktionsdygtige hjerne og nervesystem.

I lighed med kroppens forskellige fysiske dele vokser hjernen, og nye funktioner udvikles og modnes. Når det sker (i etaper efter naturens egen plan), vokser kraniet, og der kommer flere neuroner og opstår flere avancerede opfattelsesfunktioner. Det er, hvad der sker ved hvert spring … mere funktionalitet og flere færdigheder, der skal læres og mestres.

Vi ved med uomtvistelig sikkerhed, at alle babyer, uanset hvad, tager 10 store, forudsigelige aldersbestemte forandringer – eller spring – gennem de første 20 måneder af deres liv. Ved hvert spring sker der drastiske ændringer i din babys mentale udvikling, men denne udvikling kan også manifestere sig i dårlig søvn, dårlig appetit, gråd, omklamring og dårlig humør. Det er hårdt for dit barn, og udmattende og frustrerende for mor og far.

Hvorfor? Fordi hvert spring sætter gang i den efterfølgende udvikling af færdigheder. Så pludselig kan dit barn tænke, føle, opdage og forstå, hvad der sker omkring ham på en hel ny måde. Disse nye højere opfattelsesstadier begynder at vise sig én efter én i en utrolig fart, og, lige så forunderligt som det er, er det også skræmmende for barnet. Disse kognitive forandringer påvirker barnet i, hvad han kan, og hvordan han opfører sig. Det er derfor, at før han føler sig tryg nok til at udforske disse forandringer, græder han ofte mere, er mere omklamrende og i dårligt humør.

Det er nemlig sådan, at hvert stadie eller periode af mental udvikling, vi beskriver her, ledsages af en indledende periode af forvirring, mens hjernens neurale forbindelser bliver omarrangeret. Det er selvfølgelig forvirrende for barnet. Han er overvældet – alt har forandret sig fra dag til dag. Det er, som om han er vågnet op på en fremmed planet. Og hver gang det sker, søger barnet tryghed, som betyder ”tilbage til mor”. Barnet vil være omklamrende, græde og være i dårligt humør. Disse omklamrende perioder gør forældre ekstra opmærksomme og gør dem bekymrede, hvilket resulterer i en mere intensiv omsorg og interaktion med deres barn. Dette letter den nye lærdom og hjælper barnet til at tage skridtet ind i en ny verden.

Når forældre forstår dette – selv før perioderne opstår – og hvad hver enkelt af disse udviklingstrin betyder for barnets forståelse af verden omkring ham, og hvordan han bruger den forståelse til at udvikle nye færdigheder, som han har brug for på hvert stadie af sin udvikling, kan de bruge forståelsen af deres barns udviklingsspring til at hjælpe ham igennem disse ofte meget forvirrende perioder i hans liv.

De vil bedre være i stand til at forstå, hvad deres barn tænker, og hvorfor han i perioder opfører sig, som han gør. De vil kunne vælge den rigtige hjælp, præcis når han har brug for den, og det rigtige miljø til at hjælpe ham med at få det bedste ud af hver enkelt udviklingsspring.

Ønsker jer masser af vidunderlige uger.

Frans – forfatter til bogen ‘Vidunderlige Uger’.

(for læsevenligheden har vi valgt at skrive han denne gang, men det gælder selvfølgelig også alle pigerne)