Jeg forstår dig…. forstår du mig?

forstår

Forstår I hvad jeg siger?

 

Kære Mor og Far,

Jeg er næsten 5 måneder gammel og taler på nuværende tidspunkt et sprog, der lige så godt kunne være kinesisk som dansk. Forstår I overhovedet hvad jeg siger? For jeg begynder altså at forstå mere og mere af, hvad der kommer ud af munden på jer. Jeg har hele tiden kunnet fornemme følelserne bag de ord I talte. Det er ikke så svært at høre, om I siger noget rart eller noget ubehageligt. Men ordene i sig selv har været svære at ”finde” i den strøm af lyde I behersker. I går hørte jeg helt sikkert mit navn flere gange i løbet af en samtale. Det var en glad og kærlig talestrøm der kom ud af munden på dig Mor og mit navn lød så fint midt i det hele. Det er et smukt navn I har givet mig og jeg glæder mig til selv at kunne sige det en dag.

I kan virkelig jonglere med jeres stemmer! Hvordan gør I det? Alle de vokaler og konsonanter der blander sig i en uendelig række kombinationer. Jeg øver og øver hver dag. Det er svært, men jeg gør klare fremskridt. Indtil videre har jeg fundet ud af at forme min tunge og mine læber på en måde, så jeg kan lave forskellige seje lyde som: brrr, arrr, grrr og prrr. Det ser ikke ud som om I rigtig forstår, hvad jeg mener med dem endnu, men det er helt i orden. Jeg har heller ikke selv tjek på hvad de betyder. Nogle af dem kommer bare ud af munden på mig sådan helt vilkårligt. Når jeg gaber for eksempel. Eller bliver meget begejstret eller vred.

Men to af mine nye lyde er helt særlige, for jeg kan se, at jeres øjne lyser op og I vender al jeres opmærksomhed mod mig når jeg bruger dem. Dem vil jeg øve mig særligt meget på fremover, for jeg tror, at de kan få ting til at ske. Jeg tror måske, at det er jeres navne… ”oa” og ”ar”.

Jeg har også lagt mærke til, at der flere gange om dagen bliver spillet den samme sang i radioen. Det er blevet en af mine yndlingssange og på det seneste har jeg kunnet genkende den næsten lige med det samme den er gået i gang. Det er som om rækkefølgen af toner har sat sig fast i min hukommelse og jeg lynhurtigt kan skelne den fra de andre melodier der strømmer ud i rummet. På samme måde genkender jeg jeres godnat sang til mig lige så snart I går i gang. Det er dejligt at kunne forudsige lidt af hvad der foregår i denne her store og til tider meget forvirrende verden.

Den Vidunderligste Baby

 

En verden af begivenheder

 

Når dit barn er omkring 19 uger træder han/hun ind i en verden af begivenheder og lærer måske at lave en kort serie af glidende overgange mellem lyde. Hvis det sker, vil barnet udvikle sin pludren, som begyndte efter det foregående spring, til at rumme skiftende vokaler og konsonanter. Barnet bliver på et tidspunkt i stand til at være fleksibelt med sin stemme ligesom med resten af kroppen. Nøjagtig hvornår et barn viser denne nye færdighed varierer fra barn til barn.

Læs også  Hvordan din babys hjerne vokser

Du kan læse om de 10 forudsigelige mentale udviklingsspring, også kaldet Tigerspring, i bogen “Vidunderlige Uger”. Bogen er skrevet af forsker parret Frans X. Plooij, Ph.d. og Hetty van de Rijt, Ph.d. og er baseret på over 35 års forskning i forældre-barn interaktioner.

Bogen kan købes fordelagtigt her på min-mave og du kan læse mere om de vidunderligste uger på www.vidunderligeuger