At opdage din barns talenter og interesser

baby paints the sun outdoor

Alle nye forældre tror, at deres barn er det kvikkeste og mest talentfulde barn i verden. Er det ikke rigtigt? Og sådan skal det nok være. Men vidste du, at du faktisk kan finde ud af – helt fra den tidligste alder – hvad din babys talenter og interesser er?

Det forholder sig sådan, at hver gang dit barn foretager et spring fremad i dets mentale udvikling, viser der sig en ny opfattelsesevne hos det. Det gør dit barn i stand udvikle mange nye færdigheder. Det er dit barns eget valg, selv om det ikke er bevidst, hvilke færdigheder, den ønsker at mestre først. De ting, den først vælger at fokusere på, fortæller dig noget om dens interesser og talenter og derfor også om dens personlighed.

Så snart din baby har gennemført et par mentale udviklingsspring, vil du lægge mærke til, at den altid interesserer sig for den samme slags færdigheder. For et barn kan det dreje sig om ”bevægelses”-færdigheder (kropslig bevægelse), og for et andet vil det måske handle om interpersonelle interesser og de spil, der hører med til det. Fordi din baby stadig vil udvikle sig, er det alt for tidligt at drage nogle vidtrækkende konklusioner om fremtidige retninger.

Med det i baghovedet er det vigtigt at notere sig, hvad der interesserer dit barn. Eftersom vi ved, at det er afgørende at holde øje med alt omkring dit barn, er det en god ide at lægge en vis portion opmærksomhed i, hvad den har taget til sig, og gå videre med at lege forskellige lege, der passer til barnets nysgerrighed.

I løbet af det første år lærer du dit barn at kende og omvendt. Dets personlighed træder tydeligere frem, og det er uden tvivl noget, du holder rigtig godt øje med. Et meget vigtigt aspekt af dit barns vordende personlighed er dets interesser, eftersom de også afgør, hvordan barnet udvikler sig, hvordan det tackler mentale udviklingsspring, hvordan det mestrer færdigheder, og hvad det gerne vil have ud af livet. Og ja, det sker allerede i denne tidlige alder.

Kort sagt er dit barns interesser helt sikkert blandt de vigtigste ting at følge med i, eftersom de afgør en stor del af dets udvikling. Tænk altid på, at dit barn har sine egne interesser, og de er ikke nødvendigvis de samme som dine. Det er vigtigt, at du lader dit barn vise sine egne interesser, og hvad der fanger dets opmærksomhed, og ikke presser dine interesser ned over barnet. Selv om det kan virke helt indlysende, er det nogle gange noget af det sværeste i forbindelse med at opdrage dit barn.

 

Læs mere i bogen ”Vidunderlige uger”

Forside DK - vidunderligeuger - lav opløsning