Pludselig vendes op og ned på ens liv

Pludselig vendes der op og ned

Pludselig vendes der op og ned på ens liv

Hver gang dit barn tager et nyt mentalt udviklingsspring vendes der pludselig op og ned på en ens liv. Men husk det er ikke kun dit liv der vendes op og ned på.

For hvert spring i spædbarnets mentale udvikling, opnår det en ny form for forståelse. Denne nye evne sætter det i stand til at opfatte nye ting og ændrer dets måde at se, høre, smage, lugte og føle på. Alle de nye ting, dit barn opfatter, fandtes naturligvis allerede i dets omgivelser; de opfattede dem bare ikke, fordi dets hjerne endnu ikke var i stand til at bearbejde oplysningerne. Efter udviklingsfasen de pludselig i stand til det. Det er vanskeligt for os voksne at forestille os, men for barnet åbner der sig en helt ny verden…. Pludselig vendes der op og ned på deres liv også.

For barnet betyder denne store omvæltning, at den verden det var bekendt med pludselig bliver vendt på hovedet. Forestil dig blot, hvordan det ville være at vågne op og befinde sig på en mærkelig planet, hvor alting er anderledes end det, du var vant til. Hvad ville du gøre? Du ville bekymret klamre dig til alt det, du kender, og langsomt ville du begynde at opleve den nye verden. Det er dét, barnet gør. Det klamrer sig til dig. Men omklamring er ikke den eneste konsekvens af en mental udviklingsfase. Du vil uden tvivl bemærke, at barnet bliver mere gnavent og græder mere. Disse vanskelige perioder karakteriseres af omklamring, gnavenhed og gråd.

De vidunderligste hilsner

Lotte Søs

Vidunderlige Uger Teamet

Tigerspring

Et spring er en pludselig forandring i barnets mentale udvikling. Det fortæller, at der sker et fremskridt. Udviklingsspring forekommer hos alle sunde børn omkring de samme alderstrin, hos den ene i stærkere grad end hos den anden. De sker i forbindelse med forandringer i hjernen, der medfører en ny opfattelsesevne. Et spring består af to faser:

  1. Den vanskelige periode, som er kendetegnet ved, at barnet er mere omklamrende, grædende og humørsvingende, end det plejer. Barnets udvikling kan stå stille eller måske endda gå tilbage. Forældrene kan blive bekymrede eller endda irriterede.
  2. En periode, hvor der bliver gjort nye opdagelser, eller hvor tingene bliver gjort på en ny måde. Barnet har fået helt nye interesser og er blevet mere selvstændigt.

 

Om de Vidunderlige Uger

Du kan læse om de 10 forudsigelige mentale udviklingsspring, også kaldet Tigerspring, i bogen “Vidunderlige Uger”. Bogen er skrevet af forsker parret Frans X. Plooij, Ph.d. og Hetty van de Rijt, Ph.d. og er baseret på over 35 års forskning i forældre-barn interaktioner.

Bogen kan købes fordelagtigt her på min-mave og du kan læse mere om de vidunderligste uger på www.vidunderligeuger