Sansernes Jul

Jul er sansernes tid for baby

For både børn som voksne adskiller december måned sig temmelig meget fra resten af den mørke vinter.

Pludselig bliver hjemmet pyntet op med fascinerende nye objekter der kan studeres og føles på.

Hjælp gerne dit lille barn til at røre ved de mange forskellige og nye overflader i huset!

Ved hjælp af lyde og dit tonefald kan du understøtte den fornemmelse en overflade udløser.

 

Synsindtryk

Mængden af farver, glimmer og lys stiger markant i de fleste hjem i december og det er alt sammen meget facinerende for små (og store) børn at kigge på.

 

Følesansen

Alle de nye “julede” tilføjelser til hjemmet medbringer naturligvis også flere forskellige teksturer dit barn kan føle på og udforske.

 

Dufte

Hjemmet dufter sikkert anderledes end det plejer når der pludselig gives gas med appelsiner, nelliker, kanel og andre aromatiske tilføjelser i køkkenet.

 

Lydindtryk

Musikken i radioen og de (jule)sange du synger sammen med dit barn er med til at definere årstiden og skabe en stemning, som selv meget små børn hurtigt fornemmer.

 

Smage

Selvom vi måske ikke ændrer vores små børns kost ligeså udpræget, som vi gør vores egen i julemåneden vil der være mange oplagte muligheder for at opleve en ny smag for første gang.

 

Jeres hjem er blevet til én stor og ny sanseoplevelse for dit barn!

Din opgave behøver bare være at følge hende trygt og godt igennem alle de nye oplevelser der venter få meter væk. Reflektionerne i en glaskugle kan facinere og tryllebinde.

De stikkende grannåle fra en dekoration er både tillokkende og lidt afskrækkende. Måske er det nu tid til at smage citrus frugt for første gang og opleve den let syrlige smag af en saftig appelsin på tungen.

Lyskæder oplyser rummene og kaster nye skygger. Det er som en helt ny verden I kan gå på opdagelse i sammen og du får en enestående chance for at opleve julens magi med dit barns øjne.

Allerede når dit barn er omkring 12 uger og har været igennem sit 3. store Tigerspring, er hun i stand til at styre sine bevægelser mere smidigt end tidligere og i stedet for at foregå i små ryk bliver bevægelserne glidende.

Hun er dog stadig kun i stand til at foretage én kontrolleret armbevægelse i én retning ad gangen.

Når du vil støtte dit barn i at lære at tage fat om ting, så hold genstanden lige foran hende og læg mærke til hvordan hun gør.

Børn i denne alder er ikke i stand til at vurdere afstanden mellem deres hænder og den genstand de rækker ud efter og vil ofte opleve at ”ramme ved siden af”.

Når det sker, så opmunter dit barn til at prøve igen og gør det måske endda lidt lettere for barnet at få fat i genstanden.

Følelsen af succes vil gøre legen sjovere for hende og stimulere lysten til at udforske verden med hænderne.

Med tiden vil hun blive bedre til at vurdere afstande og når dit barn er mellem 23 og 26 uger gammel, er det ikke længere nogen stor udfordring.

Læs mere i Vidunderlige Uger om de 10 store udviklingsspring og hvordan du gennem lege og oplevelser støtter dit barns mentale udvikling bedst muligt.

Du finder også en masse ideer og praktiske forslag til alderssvarende aktiviteter .